• Recepten, blog & olijfolie

    Food trends 2021

Archief

Food trends 2021

Food trends die je dit jaar gaat zien

Maaltijdboxen 
Met de coronacrisis zijn maaltijdboxen niet meer weg te denken. Van je favoriete restaurant, HelloFresh of een lokale box met producten uit jouw omgeving. Zelfs sterrenrestaurant hebben een thuisconcept geintroduceerd. Het kan goed zijn dat deze trend zich doorzet. Want een culinair etentje in je eigen huis is altijd een goed idee. 

Duurzaamheid
Er gaat nog meer gelet worden op duurzaamheid bij het kiezen van een product. Ook het eten van producten uit de omgeving gaat steeds meer komen. Dit zie je bijvoorbeeld al bij de boxen van LocalsUtrecht of de Herenboeren locaties die zich door heel Nederland aan het vestigen zijn. Zo kun je zelf zien waar je stuk vlees, je zuivel of verse groenten vandaan komt. Een mooie trend.

Boxed wine
Misschien herken je het. Op de camping gebruiken wij altijd een soort van jerrycan met daaraan een kraantje, om altijd water bij de caravan te hebben. Dit systeem koop je gewoon in de supermarkt met wijn erin. Wijn in een kartonnen box is het nieuwe wijn drinken van 2021. Wees maar niet bang, er zijn nog geen plannen om ook onze olijfolie zo te gaan verkopen. 

Kikkererwten 
Wat kun je er niet mee. Misschien ken je het wel van falafel en hummus. Producten die als basisproduct kikkererwten hebben. En ook in receptuur van je ontbijtgranen of chips, gaan kikkererwten voorbij komen. Ze zijn erg voedzaam en makkelijk te verwerken in recepten en maaltijden. Ik gebruik het zelf vaak door salades. Aanrader. 

Transparantie
De consument wordt kritischer op wat er op de verpakking staat en willen weten waarom een merk deze ingrediënten gebruikt. Ook programma's zoals de Keuringsdienst van Waarde, houden de consument scherp met wat je in je lichaam stopt, tegenover wat je in je lichaam denkt te stoppen. 
 
Toetjes
De mierzoete toetjes ga je dit jaar minder op de menukaart vinden. Nagerechten met smaken zoals gember of groene thee zijn opkomend. Ook zie je dat er steeds vaker wordt gewerkt met zout. Karamel zeezout is bijvoorbeeld een smaak die je niet meer weg kan denken in het chocoladevak van de supermarkt. Dit komt omdat zout en zoet de perfecte tegenhangers zijn. Dat is altijd een goede formule. 

Restaurants 
Vooral in 2020 was het voor de horeca overleven. Alle hens aan dek en kijken waar er nog omzet op te winnen viel. Restaurants verkopen producten uit eigen keuken of van collega's uit de buurt. Maar ook supermarkten bereiden in hun keukens verse maaltijden. Het groeit allemaal naar elkaar toe. Of eigenlijk, moeten we allemaal naar elkaar toe groeien. Ontwikkelingen die dankzij corona zijn versneld, maar ook na de crisis niet meer weg te denken zijn. Restaruants blijven doorgaan met afhalen en bezorgen, er zullen minder stoelen staan en terassen worden ruimer opgezet.

Op het moment dat ik dit schrijf is de horeca nog gesloten. Och wat heb ik een zin om weer lekker te borrelen. En bij deze wil ik jullie ook echt aanmoedigen: steun je locals. Want ze hebben het nodig. 

Bronnen gebruikt van NRC en foodinspiration 

 

Geschreven door - Valerie Molenaar

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Olijfolie dosette

Lees meer