• Recepten, blog & olijfolie

    Italiaanse kazen

Archief

Italiaanse kazen

Italiaanse kazen

Italianen zijn net als wij kaaskoppen gek op kaas. In alle soorten en maten wordt het door Italië gemaakt. Zachte, harde, milde en pittige kazen. Ze hebben van alles wat. Wij hebben een aantal Italiaanse kazen voor je uitgelicht. Zo kan jij een heerlijke Italiaanse kaasplank op tafel toveren. 

Gorgonzola

Om af te trappen met gorgonzola. Een blauwe schimmelkaas uit de Italiaanse regio Lombardije in het noorden van Italië. De kaas heeft de welbekende DOP-status (een beschermde oorsprongsbenaming) en mag alleen in een aantal noordelijke provincies worden gemaakt om de naam ‘Gorgonzola’ te dragen. Gorgonzola heeft een karakteristieke smaak en is heerlijk voor in pastasauzen, op de pizza, door een salade of als aperitivo.

Lees hier een recept met gorgonzola: groentetaart met blauwe kaas

Taleggio

Een andere schimmelkaas is Taleggio en komt uit de Val Taleggio (Noord-Italië), waaraan het zijn naam te danken heeft. Het is een rode schimmelkaas, smaakt heerlijk zacht en zoet en is in tegenstelling tot vele andere kazen vierkant. Super voor op de borrelplank, maar kan ook goed in een pasta of risotto.

Burrata

Burrata is simpelweg mozzarella gevuld met room, wat ‘m zo heerlijk romig maakt. Het komt oorspronkelijk uit Puglia en is een echte delicatesse in de Italiaanse keuken. Ook in ons kikkerlandje is die te verkrijgen en hij wordt steeds populairder. Op een pasta, pizza, salade of los komt deze kaas het best tot zijn recht en als je de kaas opensnijd, loopt de witte kaas zo over je bord. Smullen.

Lees hier een recept met burrata: Tomatenrisotto

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano is waarschijnlijk een van de bekendste Italiaanse kazen en noemen we ook wel Parmezaanse kaas. Het komt uit de regio Parma en mag slechts door 329 gecertificeerde bedrijven gemaakt worden. Dit prachtige kaasje heeft een sterke, intense en volle smaak en een korrelige structuur. Met zijn scherpe smaak is deze kaas perfect om jouw pasta een pitje te geven.

Lees hier een recept met Parmezaanse kaas: Penne arrabbiata

Mascarpone

We kennen hem natuurlijk uit de tiramisu. En is ook super lekker door een pastasaus of soep. Mascarpone komt uit de regio Lombardije in het noorden van Italië. Grappig weetje, de naam van deze kaas is tot stand gekomen door een uitspraak van een Spaanse overheerser bij het proeven van de kaas. ‘Mas que bueno’ waren zijn worden, wat betekent ‘meer dan lekker’. En dat is die ook.

Lees hier een recept met mascarpone: Pasta tartufo
 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer