• Recepten, blog & olijfolie

    Olijven oogsten, hoe werkt dat?

Archief

Olijven oogsten, hoe werkt dat?

Alles over olijven plukken, blazen, wassen, verwerken.

Het wachten zit erop. De eerste olijven zijn klaar voor de pluk, en dat betekent dat alle verloven zijn ingetrokken. Olijven plukken is nog niet zo eenvoudig. Er komt zorg, kennis en aandacht bij kijken. Een klein inkijkje in hoe olijfolie wordt gemaakt:

De olijfpluk

Al onze olijven worden met de hand geplukt, maar dat wist je natuurlijk al. Als je aan onze boeren voorstelt om dat machinaal te doen, zouden ze je het liefst opsluiten. Met de hand olijven plukken is nog niet zo makkelijk. Je moet precies de juiste, rijpe en gezonde olijven eruit zoeken, en dat terwijl je in evenwicht moet kunnen blijven op een dun laddertje van eikenhout. Het wil dan ook weleens helpen om de olijfboom heel voorzichtig heen en weer te schudden, vaak komen de olijven dan zo uit de boom vallen. Als ze uit de boom vallen is het belangrijk dat ze niet op de grond vallen. Het is namelijk zo dat de olijven de geur opnemen van hun omgeving. Als de olijf op de grond terecht komt, neemt hij de geur van aarde op. Daarom leggen de boeren netten neer. Zo behoudt de olijf zijn eigen geur, én het is heel handig om de olijven in één keer bij elkaar te rapen.
Het is hard werken en je krijgt er flinke triceps van, maar het is erg leuk om te doen. En de kinderen hebben er natuurlijk een hoop lol mee.

olijven oogsten Liquido d'Oro

Plukken, wassen, blazen

Met de hand plukken betekent dat je de olijven niet beschadigt, en je de perfect rijpe olijven er tussenuit kunt zoeken, en dat is natuurlijk essentieel voor de kwaliteit. Na de pluk worden de olijven gelijk schoon geblazen en gewassen. Dat zorgt ervoor dat er geen steentjes, zand of blaadjes tussen zitten, en je kunt nog even de laatste beschadigde olijven er tussenuit vissen. Het mooie van het wassen is dat olie en water niet mengen, dus dat water zeef je er later zo weer uit.

Olijfolie maken

De olijven worden binnen zes uur na oogst verwerkt. Hoe eerder je dat doet, hoe meer smaak je behoudt. Olijven oxideren nogal snel, en dus is haast geboden. De geplukte olijven draaien we langzaam door een passe-vite (je kent ze wel, die je voor je tomatensoep gebruikt), zodat we de pitten eruit kunnen zeven en de temperatuur niet te hoog oploopt. Daarna draaien we in een slow juicer de olie uit de pulp. Wat je over houdt is een 100% natuurlijk olijfolie. 
 
Tot slot slaan we de olijfolie koel en donker op en schenken we de olijfolie in een UV-werende fles. Zo blijven de smaak en de voedingstoffen het beste bewaard.

Proef nu 100% natuurlijke olijfolie uit Italië. Speciaal voor jou: als je de code OLIJVENOOGST gebruikt bij het afrekenen, krijg je van ons 15% korting. 

Geschreven door - Valerie Molenaar

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer