• Recepten, blog & olijfolie

    Alles over asperges

Archief

Alles over asperges

Alles over asperges

Asperges, wij zijn er gek op. En gelukkig zijn de lange rakkers er weer. Van april tot eind juni kun je genieten van deze heerlijke zachte groente. 

Gezond
Asperges zijn natuurlijk erg lekker. En ook nog eens goed voor je. Niet alleen als gezonde groente, maar ze schijnen ook nog eens geneeskrachtige eigenschappen te hebben. Ze zitten namelijk vol met vezels en antioxidanten. En een gebrek aan antioxidanten versnelt het verouderingsproces. Ze zuiveren de nieren. Dat had je misschien al wel door als je na het eten ervan naar de wc gaat. Verder is het ook nog eens de eiwitrijkste groente die er is, dat is goed voor spierherstel en voor je immuunsysteem om afweerstoffen aan te maken. 

Hoe het begon
Een stukje geschiedenis. De asperge is al ruim 5000 jaar bekend. Maar pas sinds het begin van de 20e eeuw bekend in Nederland.De eerste teelt vond plaats in de buurt van Bergen op Zoom en de zandige duingebieden. De aspergecultuur kwam pas echt tot leven na de Tweede Wereldoorlog, en dan voornamelijk in Zuidoost-Nederland. Dit gebied was erg geschikt voor de teelt door de zandgronden. Tegenwoordig zijn er in elke provincie wel asperge telers, maar het hart ligt toch nog steeds in Limburg en Noord-Brabant.

Hoe oogst je een asperge?
Het begint allemaal bij het zaad. Aspergeveredelaars kweken speciale zaden, deze zaden uitgezaaid en groeien uit tot aspergeplanten (wortels). Wanneer de planten groot genoeg zijn, gaan ze naar de aspergetelers. Zij plaatsen de planten in de aspergebedden en dan is het afwachten, want pas na twee jaar kan er voor het eerst geoogst worden. 
In het voorjaar groeit uit de aspergeplant een nieuwe stengel, de asperge. Uit een aspergeplant groeien per seizoen ongeveer 10 tot 15 asperges. 
Begin april wordt er met de oogst van asperges gestart, meestal handmatig. Hierbij wordt de folie die er de rest van het jaar overheen ligt opgelicht, als er een barstje in de grond of een kopje zichtbaar is, heeft de asperge de juiste lengte om te oogsten. De geoogste asperges worden direct gedurende zo’n 6 uur in koud water gelegd, hiermee worden verkleuring en uitdroging voorkomen. Vervolgens worden de asperges gewassen, op maat gesneden en gesorteerd naar kwaliteit. 
Op 24 juni eindigt het aspergeseizoen. De telers stoppen dan met oogsten, zodat de planten genoeg tijd hebben om energie op te bouwen voor het nieuwe seizoen.

Genoeg gepraat erover, het is tijd om ze klaar te maken. En wij hebben een aantal lekkere recepten voor je, namelijk gegrilde asperges en risotto met asperges.

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer