• Recepten, blog & olijfolie

  Het witte goud

Archief

Het witte goud

3 x Asperge recepten


Asperges op de klassieke manier is altijd lekker. We geven het eerlijk toe: sommige gerechten zijn nou eenmaal erg lekker met roomboter.

Wil je eens afwisselen met asperges? Dan hebben wij een paar lekkere recepten met het witte goud in de hoofdrol.


Asperges met krokante ham en pecorino
Ingrediënten voor 4 personen:

Bereidingswijze
Schil de asperges 2 cm onder de kop rondom naar beneden en snij het harde stuk (1 tot 2 cm) van de onderkant af. Zet ze op met koud water en een snufje zout. Breng ze aan de kook en kook in ongeveer 12 minuten gaar. Zet het vuur uit en laat ze in het kookvocht staan. 

Verhit een ruime hoeveelheid Olijfolie Iedere Dag in een koekenpan en bak kort de salie. Leg ze daarna even apart op een keukenpapiertje. Kook de eieren in 6 min. en laat ze daarna schikken in koud water. Snij de ham in stukjes en bak ze op laag vuur in een droge koekenpan totdat ze knapperig zijn. Schaaf ondertussen de pecorino kaas in plakjes. Serveer de asperges met de ham, salie, ei, pecorino kaas en een ruime schuit Il Terzo olijfolie


Pizza met asperges
Het klinkt bijna barbaars, asperges op een pizza. Maar lekker is het wel!
Voor de bodem van de pizza kunt je terecht bij dit recept. Gebruik voor de pizza met asperges maar de helft van de ingrediënten voor de saus zodat deze niet overheerst.
 
Ingrediënten:
 • 8 witte asperges
 • 150 gram serranoham
 • 150 Mozzarella
 • 75 gram Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 220 graden. Nadat je de pizzabodem hebt gemaakt en de saus er aan toe hebt gevoegd kan de pizza worden belegd. Snijd het kontje van de asperges af en kook ze in 6-7 minuten beetgaar. Snijd nu de asperges over de lengte doormidden en leg ze op de pizza. Snijd de mozzarella in plakjes en voeg deze ook aan de pizza toe. Voeg nu de serranoham in propjes toe aan de pizza en strooi als laatste de Parmezaanse kaas eroverheen. Leg de pizza 10 minuten in de voorverwarmde oven en smullen maar.


Salade met asperges, gorgonzola en peer
Een frisse salade met een onverwachte smaaksensatie. Ideaal voor als je gebroken asperges hebt, want deze mogen in stukjes in de salade.

Ingrediënten voor 4 personen:
 • 2 peren
 • 10 groene of witte asperges
 • 300 gram veldsla
 • 100 gram gorgonzola
 • 2 el Aceta Balsamico di Modena
 • Il Terzo Olijfolie 
Schil de asperges 2 cm onder de kop rondom naar beneden en snij het harde stuk (1 tot 2 cm) van de onderkant af. Snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm. Zet ze op met koud water en een snufje zout. Breng ze aan de kook en kook in ongeveer 12 minuten gaar. Zet het vuur uit en laat ze in het kookvocht staan. 
Snijd de peer in dunne plakjes en gorgonzola in stukjes. Doe de veldsla in een grote kom. Leg hieroverheen de asperges en peer. Daarna kan de gorgonzola erover. Doe als laatste de olijfolie en aceto balsamico erbij.

Geniet van het asperge seizoen! Buon Appetito.

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer