• Recepten, blog & olijfolie

    Bakken en braden in extra vergine olijfolie

Archief

Bakken en braden in extra vergine olijfolie

Koken met olijfolie.

We krijgen vaak vragen over het bakken in extra vergine olijfolie. Hoe kan het nou dat dit bij de ene olijfolie wel kan, en bij de andere niet? Om dit te begrijpen, moeten we eigenlijk een stapje terug, naar de basis. 

Gebruik van olijfolie.
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen olijfolie voor koudgebruik, en olijfolie voor warmgebruik. Olijfolie voor koudgebruik is speciaal gemaakt om mee te dippen en dressen, en dus niet om te verhitten. Wanneer je per ongeluk toch naar de olijfolie voor koudgebruik grijpt als je gaat braden, kunnen er spetters ontstaan en zal de olijfolie op hoge temperatuur verbranden. Dit heeft te maken met de manier waarop je je olijfolie verwarmt, en met de eigenschappen van de olijfolie.

Verwarmen van olijfolie.
De beste (en meest veilige) manier om olijfolie te verwarmen is de pan eerst droog verwarmen, dus zonder olijfolie. Wanneer de pan op temperatuur is, zet je het vuur lager en giet je de olijfolie in de pan. De olie wordt dan langzaam in een constante temperatuur verhit. Dit zorgt er voor dat het vocht uit de olijfolie verdampt en dát voorkomt spetters. Bij olijfolie voor warmgebruik zijn er helemaal geen spetters. Hoe kan dat?

Olijfolie voor warmgebruik: de eigenschappen
Uit extra vergine olijfolie voor warmgebruik halen we het vruchtvlees. En dat doen we niet zonder reden.

Verbranding
Om er voor te zorgen dat je de olijfolie kunt verhitten én dat hij zijn kwaliteit behoudt, filteren we de kleine restjes vruchtvlees eruit. Vruchtvlees verbrand namelijk en dit zorgt voor die rookwalm. Je olijfolie is verbrand en je steak wordt er ook niet lekkerder van. Dat wil je niet. De olijfolie moet dus loeiheet kunnen worden, zo’n 210 graden.

Coratina
We gebruiken voor olijfolie voor warmgebruik de Coratina olijven, omdat die van nature weinig vocht bevatten. Nadat de olijfolie gefilterd is, centrifugeren we de olijfolie ook nog extra om die allerlaatste druppel vocht eruit te halen. Op deze manier zuiveren we onze olijfolie op een hele natuurlijke manier, zodat de vetzuursamenstelling en de gezonde elementen behouden blijven. Wat overblijft is een hele zuivere extra vergine olijfolie. Klaar om mee te braden.

Het resultaat van dit verhaal is te vatten in onze olijfolie voor bakken en braden de Olijfolie Iedere Dag. Deze olijfolie kan loeiheet worden terwijl ‘ie loeilekker blijft.

 
 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer