• Recepten, blog & olijfolie

    Marinades en dressings voor je BBQ

Archief

Marinades en dressings voor je BBQ

Marinade voor verschillende soorten vlees

Onze chilipeper en knoflook olijfolie lenen zich perfect om je vlees een stevige kick te geven. Meer heb je in principe niet nodig. Maar mocht je iets meer uitgedaagd willen worden en genoeg tijd hebben om je vlees van tevoren te marineren, dan hebben we nog een leuke marinade suggestie voor je.

Perfect voor over je lamsbout, spareribs of een grote kip.

Ingrediënten marinade voor 4 tot 6 personen
- 1 volle theelepel komijnzaad
- 2 eetlepels venkelzaad
- 5 kruidnagels
- Zeezout en zwarte peper
- Verse tijm
- Verse rozemarijn
- De geraspte schil en het sap van 1 sinaasappel
- 4 theelepels paprikapoeder
- 6 eetlepels balsamicoazijn
- 1,5 dl biologische tomatenketchup
- 8 eetlepels All"Aglio olijfolie
- 10 laurierblaadjes

Stamp het komijnzaad, het venkelzaad en de kruidnagels in een vijzel met zout en peper door elkaar. Hak de tijm- en rozemarijnblaadjes en sinaasappelschil tot een fijn mengsel. Doe alles bij elkaar in een kom, schenk de knoflook olijfolie er bij en doe de rest van de ingrediënten voor de marinade erbij en meng goed.

De marinade is klaar. Wrijf het gekozen vlees in en zorg er voor dat je geen stukje overslaat. Leg het vlees in een passende braadslee, schep de rest van de marinade erover en dek af met aluminiumfolie. Het lekkerst wordt het vlees als je het eerst in een verwarmde oven (180 graden) voor laat garen totdat het mals is (ongeveer 30 minuutjes). Vervolgens leg je het vlees op de BBQ, en schroei je het aan beide kanten. Het vlees blijft dan mals van binnen, en krijgt van buiten een mooie plakkerige, iets geblakerde korst.

Peper-limoendressing voor gerookte schaaldieren op de BBQ

Ingrediënten voor de dressing (voor 4 personen):
- Verse munt (een klein bosje)
- Verse bladpeterselie
- Verse venkeltopjes
- De geraspte schil en het sap van 2 of 3 limoenen
- Zout en peper
- Al Peperoncino olijfolie

Gebruik van de kruiden alleen de blaadjes. Hak de blaadjes fijn en doe deze in een grote kom, samen met de limoenschil en - sap en gebruik een flink portie chilipeper olijfolie, ongeveer twee keer zo veel als limoensap. Breng het mengsel op smaak met extra zout en peper, en proef even. De dressing mag behoorlijk limoenig zijn.

Hussel de dressing met de geroosterde schaaldieren, zoals venusschelpen, mosselen, langoustines en coquilles. Serveer eventueel met extra fijngehakte kruiden, en vergeet de servetten niet!

 

Geschreven door - Valerie Molenaar

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer