• Recepten, blog & olijfolie

    Bospaddenstoelen risotto

Archief

Bospaddenstoelen risotto

Bospaddenstoelen risotto met Truffelolie

 
De perfecte risotto vergt tijd, aandacht en een portie geduld. Maar het resultaat is er helemaal naar. Een combinatie van de lekkerste smaken van de herfst!

Voor 4 tot 6 personen
1,5 liter bospaddenstoelenbouillon
Een paar handjes wilde bospaddenstoelen (denk bijvoorbeeld aan verse cantharellen, kastanjechampignons, oesterzwammen en shiitakes)
3 tenen knoflook
1 sjalotje
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
400 gram risottorijst
1,5 dl witte wijn
Een paar takjes tijm
Citroensap van een halve citroen
Stuk geraspte Parmezaanse kaas
Twee handjes hazelnoten, geroosterd
Rucola om erbij te serveren
Truffelolijfolie  (Al Tartufo)
Scheut olie om in te bakken
Zeezout en peper

 
1. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en fruit het sjalotje en de knoflook, totdat het sjalotje glazig is. Voeg de risottorijst toe en roer even met een houten lepel door de pan. Zet het vuur hoog, giet de witte wijn op de rijst en blijf roeren. De alcohol verdampt nu, maar de smaak trekt in de rijstkorrels.
2. Zet het vuur weer wat zachter en giet vervolgens de bouillon en de tijm toe terwijl je blijft roeren. Dit proces herhaal je totdat de rijstkorrels bijna alle bouillon hebben opgenomen. Net voor het einde voeg je de bleekselderij toe, zodat het lekker knapperig blijft. Ga door met roeren totdat de rijst beetgaar is.
3. Bak in de tussentijd in een andere pan de paddenstoelen met zout en peper en de citroensap.
4. Haal de risotto van het vuur, voeg ¾ van de bospaddenstoelen toe en breng op smaak met nog een beetje zout en peper. Roer de Parmezaanse kaas door de risotto, zodat het een romige substantie wordt.
5. Serveer de risotto op diepe borden en bedek met de overige bospaddenstoelen, rucola, de geroosterde hazelnoten en een flinke scheut truffelolie. Eventueel nog wat extra Parmezaanse kaas erover, en smikkelen maar!

Geschreven door - Valerie Molenaar

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer