• Recepten, blog & olijfolie

    Chocoladecake

Archief

Chocoladecake

Chocoladecake met olijfolie

Een chocoladecake, gemaakt met olijfolie in plaats van roomboter. Met een superzachte kern en knapperige buitenkant. Ben je al om? De cake is ook briljant als dessert, met een bol vanille ijs bijvoorbeeld. 

Ingrediënten:
- 200 g pure chocolade
- 125 ml extra vergine olijfolie
- 200 g suiker
- 2 el amandelmeel
- Snuf zout
- 5 eieren
Poedersuiker
 
Hoe je het maakt.
Verwarm de oven voor op ca 170 graden. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de springvorm in. 
 
Smelt de chocolade au-bain-marie (zet een pan water op vuur, hang daarboven een kom waarin je de chocolade laat smelten).
 
Wanneer de chocolade gesmolten is, giet je langzaam, al roerend, de olijfolie erbij. Dan voeg je, nog steeds roerend, ongeveer 130 gram (ca 2/3) van de suiker toe. Blijf goed roeren zodat de suiker oplost. Haal nu van de hittebron en laat het wat afkoelen.
 
Scheid, terwijl het mengsel afkoelt, de eieren. Doe de eiwitten in een brandschone kom. En doe de eidooiers in een andere kom. 
 
Roer het amandelmeel, een snufje zout en de eidooiers door het chocolade mengsel. 
 
Voeg van de resterende ongeveer 70 g suiker 1/3 deel (ca 20-25 gram) toe aan de eiwitten en klop tot het wat stijver wordt. Voeg dan weer ca 1/3 deel van de suiker toe. Blijf doorkloppen en voeg wanneer het volume toeneemt het resterende 1/3 deel van de suiker toe. Klop tot er stevige pieken vormen.
 
Spatel voorzichtig eerst één lepel eiwit door het chocolademengsel. Spatel het eiwit voorzichtig, zodat je geen lucht verliest, erdoorheen. 
 
Doe het beslag in de bakvorm en zet voor ca 35 minuten in de oven. Steek een satéprikker in het midden. Komt deze er droog uit: dan is je cake gaar en mag hij uit de oven. Nog vochtig? Laat nog 10 minuten in de oven staan en probeer het nog een keer.
 
Laat de cake afkoelen voordat je de springvorm opent. Haal een mes langs de zijkant zodat de cake er mooi uit komt. De cake zal heel wat inzakken, maar dat maakt niet uit bij deze. Hij is wel superzacht, vochtig van binnen, en knapperig van buiten. Bestrooi de cake eventueel met wat poedersuiker voor het serveren. 
 
 

chocoladecake

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer