• Recepten, blog & olijfolie

    De nieuwe oogst

Archief

De nieuwe oogst

Het was hard werken, maar het is gelukt!

November. In de gaard betekent dat business time. Niemand mag op vakantie, alle verloven zijn ingetrokken. Een tijd van hard werken en lekker veel bedrijvigheid. Zeker als je het beste uit je olijf wilt halen.

2016
De opbrengst olijven bij onze verschillende boeren is gemiddeld 25% lager dan de gebruikelijke opbrengst. Olijfbomen hebben net als fruitbomen een wisseljaar. Dat houdt in dat ze het ene jaar een rijke oogst geven en het jaar daarop iets minder. Het weer zat helaas niet mee het afgelopen jaar. Regen wanneer we het niet wilde hebben en langdurige droogte wanneer we wel een buitje konden gebruiken. Dit heeft voor minder opbrengst gezorgd. Omdat onze boeren veelal natuurlijk en biologisch verbouwen waren we volledig overgeleverd aan de natuur. Dubbel pech dus.

Zo doen onze boeren het:

Met de hand
Olijven plukken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt de boom aan zijn stam vastgrijpen en flink door elkaar schudden. De olijven vallen er dan vanzelf af, en dat is snel en effectief. Het is niet zo goed voor de boom, en daarom zijn wij er niet dol op. Onze boeren plukken allemaal met de hand. En omdat je niet zelf in al die bomen kunt klimmen, hebben we daar kleine elektrische borstels voor. Op lange stokken. Soms is de ouderwetse manier zo gek nog niet.

High-tech
De high-tech van je olijfolie komt daarna pas. Na de pluk worden de olijven gelijk schoon geblazen en gewassen. Dat zorgt ervoor dat er geen steentjes, zand of blaadjes tussen zitten, en je kunt nog even de laatste beschadigde olijven er tussenuit vissen. Het mooie van het wassen is dat olie en water niet mengen, dus dat water zeef je er later zo weer uit.
 
Gelijk verwerken
De olijven worden binnen zes uur na oogst verwerkt. Hoe eerder je dat doet, hoe meer smaak je behoudt. Olijven oxideren nogal snel, en dus is haast geboden. De geplukte olijven draaien we langzaam tot pulp in een soort passe-vite (je kent ze wel, die je voor je tomatensoep gebruikt), zodat de temperatuur niet te hoog oploopt. De pulp gaat in een centrifuge en daar wordt de olie gescheiden van de pitten en het water, en naar buiten geslingerd. Vervolgens in de fles. Hoe sneller je de olie in de fles krijgt, hoe beter de smaak. 

Stress 
Wat een stress zou je denken, maar dat valt allemaal wel mee gelukkig. En omdat iedereen zijn beste werk levert op een goed gevulde maag, wordt er vaak goed en gezond gegeten. De herfst is een pracht van een tijd voor wild natuurlijk, en voor herfstgroenten. Pompoenen, pastinaak, schorseneren. Lekker in de oven geroosterd, met een beetje rozemarijn of truffelolie.
 

Geschreven door - Thomas Verbart

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer