• Recepten, blog & olijfolie

    Top 10 duurzame restaurants

Archief

Top 10 duurzame restaurants

Top 10 duurzame restaurants

Duurzaam uit eten betekent dat alles met respect voor mens, dier en de planeet is bereid. De ingrediënten zijn bij voorkeur lokaal, biologisch en vers. En natuurlijk is het ook gewoon heel lekker. Groen doen is helemaal niet zo moeilijk. Gewoon een keer gaan eten bij één van onze favorieten.

1. De Veldkeuken, Bunnik
Midden in de bossen, vlakbij Utrecht, ligt de Veldkeuken. Een heerlijke plek waar je goed kunt lunchen met brood van de eigen bakkerij. Alles is er 100% biologisch. In de zomer kun je buiten zitten aan de Kromme Rijn. In de winter zit je bij het knapperende haardvuurtje. De Veldkeuken heeft het 100% EKO-certificaat

2. Groenland, Driebergen
Dit is voor ons een thuiswedstrijd, want Groenland ligt bij ons om de hoek. Het restaurant kookt met biologische ingrediënten en werkt samen met lokale producenten (zoals wij) voor de mooiste producten. Alles op de menukaart is huisgemaakt. Ook denkt Groenland aan het gebruik van duurzame materialen in het restaurant. Een heerlijke plek voor een mooi diner. 

3. Waud, Nijmegen
Bij dit biologisch restaurant in Nijmegen ligt de nadrukt op lekkere en eerlijke streekproducten: groenten, biologisch vlees en duurzame vis. Bij Waud zijn ze altijd op zoek naar eerlijke streekproducten. Ze gaan dan ook regelmatig met het keukenteam in de omgeving op zoek naar boerderijen met biologische, eerlijke producten.

4. Graanmarkt 13, Antwerpen
Een winkel, restaurant en appartement in één. Deze inspirerende plek bij onze Zuiderburen is een oase aan rust en kalmte. Iedere verdieping heeft zijn eigen verhaal. In het restaurant serveren ze eerlijke en gezonde maaltijden, voor lunch en diner. Sommige van de ingredienten komen uit de eigen moestuin van hun dakterras.  

5. Nobel, Ballum
Op Ameland is hotel Nobel beroemd. Je eet hier fantastisch lekker in een gemoedelijke sfeer. De menukaart wisselt per seizoen en het hele jaar door staan er mooie streekgerechten op de kaart. De chef heeft een voorliefde voor lokale en biologische producten. Het liefst kookt hij met wat het seizoen en het eiland hem brengt.

6. De Klub, Utrecht
Gevestigd in de creatieve broedplaats Vechtclub XL, net buiten het centrum van Utrecht, zit De Klub. Op de parkeerplaats staat een moestuin waar ze hun eigen groenten verbouwen. Iedere week is er wisselende menukaart. 

7. Brasserie Groen, Groningen
De naam zegt het al, hier wordt groen gekookt. De gerechten worden gemaakt met streek- en seizoensproducten en biologische ingrediënten. 

8. Oliva, Rotterdam
Dit restaurant in de altijd gezellige Witte de Withstraat is een fijne plek. Er wordt hier goed en gezond gekookt met mooie biologische ingrediënten. Ook voor de medewerkers wordt goed gezorgd, dat betekent voor hun geen overuren en een gezonde maaltijd. 

9. Broei, Utrecht
De ingrediënten bij Broei komen van lokale en kleinschalige boeren, brouwers, branders en telers.
Of ze trekken er zelf op uit; met de natuur als leermeester en leverancier. Je kunt hier terecht vanaf 9.00 uur voor ontbijt, maar ook brunchen, borrelen en dineren. De vegetarische menukaart is al een feest om te lezen. 

10. Sillyfox, Veghel
Je kunt hier eten op grote hoogte. Letterlijk. Het restaurant is gevestigd op de bovenste etage van een monumentale Graansilo. Er wordt gekookt met pure ingrediënten en met respect voor alles wat groeit en leeft. Verrassingen, creativiteit en nieuwe inzichten verrijken de kaart. 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer