• Recepten, blog & olijfolie

    Food trends 2019

Archief

Food trends 2019

Dit gaan we eten in het nieuwe jaar

Food is hot en de trends zijn happening. Samen zorgen die twee voor dynamische food trends die komen en gaan. En de beste trends blijven. Wat zijn de trends van dit jaar? Eén ding is zeker! De natuur speelt hierin een schitterende hoofdrol.

Eatertainment
Sushi, dim-sum en Poké-bowls kennen we nu wel. Er zijn nieuwe concepten gekomen, die uitblinken met iets unieks. Bijvoorbeeld The Can Bar in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Hier krijg je delicatessen uit een blikje. En de kleurige blikjes uit Portugal vormen ook meteen het decor van het restaurant. Denk bijvoorbeeld aan sardientjes, pittige makreel of een paté van tonijn. 
De Jeu-de-boules Bar in Utrecht is ook zo'n mooi concept. Tijdens een potje jeu-de-boulen kun je ook heerlijk snacken of daarna blijven eten. Gezellig met je vrienden, of zoals wij hebben gedaan, met het Liquido d'Oro team. 
 
Lokaal en bewust
Voor Italianen is het zo gewoon. Groenten uit je eigen moestuin worden uitgewisseld met de kippen en eieren van de buren. Meel maak je van kastanjes uit je tuin en met die verse eieren creëer je een pasta in een handomdraai. Die ruilhandel zorgt ervoor dat je super vers en smakelijk eten in huis hebt. Die moestuin zorgt, door de seizoenen, elke keer voor nieuwe ingrediënten. Nooit saai dus. 
Chef Joris Bijdendijk kookt ook zo in restaurant Rijks. Daar draait het om kwaliteit en authenticiteit. Joris laat je briljante smaken proeven die gewoon uit Nederland kunnen komen. 
 
Vega(n)
Vegetarisch eten en veganisme zijn blijvertjes. Steeds meer mensen zijn zich er van bewust dat iedere dag vlees en vis niet echt nodig is. Saai wordt het niet, met een arsenaal aan herontdekte groenten en exotische kruiden wordt het echt wel een culinair feestje.
Het betekent ook weer niet dat we helemaal geen vlees of vis meer gaan eten. We vragen alleen vaker om goede kwaliteit. Dit is niet alleen lekker, maar ook beter voor onze planeet.
Buiten de deur kun je ook lekker vega eten. Bekijk hier onze favoriete adresjes.

Plant power
Ingrediënten die net even wat extra’s voor je doen. Denk aan kurkuma, shiitake, gember, matcha, rode pepers en zelfs olijfolie. Sommige planten hebben zulke super powers dat ze zelfs een geneeskrachtige werking hebben. Hoeveel kilo je er van moet nuttigen, weten we ook niet precies. Maar het is geen straf om een beetje mango te eten voor een zuivere huid, pure chocola tegen een hoge bloeddruk of rode biet voor een goede leverfunctie. 

Dit artikel geschreven naar aanleiding van blogs van Elle Eten, het AD en Uit Paulines Keuken.

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

voor bakken en braden

Olijfolie

Lees meer