• Recepten, blog & olijfolie

    Food trends 2022

Archief

Food trends 2022

Dit zijn de food trends van 2022

On the go
De corona pandemie zorgde ervoor dat food on the go steeds populairder werden. Het grootste voorbeeld is coffee to go, die veel wordt gehaald tijdens wandelingen in de lockdown. Koffie to go was al langer populair in het nederlandse straatbeeld, maar sinds de horeca dicht is, worden steeds vaker drankjes,  kleinere hapjes of zelfs hele maaltijden 'on the go' genuttigd. De horeca zet steeds meer in op take-away en dat zal ook na de corona crisis zo blijven. 

Gezonder eten
Afgelopen jaar bleek er veel mogelijk op het gebied van dinerboxen en luxe eten thuis laten bezorgen. Hierdoor wil men steeds beter en gezonder eten. Consumenten kiezen dus steeds bewuster. Dat betekent dat thuis eten ook gezond moet zijn. Consumenten kiezen steeds vaker voor gerechten en drankjes  die zorgen voor positieve eigenschappen voor henzelf. Vroeger ging dit voornamelijk om minder zout, suiker, koolhydraten en vet. In 2022 gaat het juist om 'beter' zoals beter concentreren, beter sporten, beter voor de dag komen, met bijvoorbeeld plantaardige eiwitten, gember of bieten. Functionele ingrediënten die beter voor de een zijn, hoeven dat niet per definitie voor de ander te zijn. Het gaat om wat past bij je lijf en persoonlijke levensstijl (De Restaurantkrant, 2021).

Steeds meer vegetarisch en veganistisch
Hoewel de Italiaanse keuken met pizza favoriet is bij de Nederlander, wordt de Midden-Oosterse keuken snel populairder. En met name vegetarisch of veganistische gerechten. Het meest trendy gerecht dat het hardste steeg in populariteit is dan ook: de pita falafel. Een gerecht dat als lekker vegetarisch alternatief gezien wordt. De vraag naar vegetarische en veganistische gerechten groeit dan ook enorm. (De Restaurantkrant, 2021)

Belevenis
Uit eten gaan of thuis eten laten komen heeft één van de twee doelen; gemak of gezelligheid. Bezorging is tot dusver vooral gefocust op gemak. We wilden de maaltijd zo snel mogelijk voor onze neus. Doordat het afgelopen jaar de restaurants vaak gesloten waren was de consument genoodzaakt vaker eten te bestellen in plaats van in een restaurant te eten. Hierdoor verandert de bezorging. Bezorgde gerechten worden gezelliger, mooier en indrukwekkender. Er wordt zogezegd beleving aan toegevoegd. Dat kan offline met mooi geïllustreerde pizzadozen, stickers op de verpakking met uitleg hoe je het eten het best opmaakt of met een handgeschreven briefje van de restaurateur of chef. (De Restaurantkrant, 2021)

Klassiekers
De meest bestelde gerechten van 2021 zijn frieten, hamburgers en pizza’s. Oude bekenden, maar waar wel veel aan wordt veranderd. Er zijn volop vegan en vegetarische opties bij deze klassiekers. En een nieuwe trend: tijdelijke gerechten op het menu. Bijvoorbeeld een frisse lenteburger of een pizza met paddenstoelen of pompoen in de herfst. (De Restaurantkrant, 2021)

Kip
Kip is in Europa het enige type vlees dat nog groeit in de verkoop én het is het type vlees waar op dit moment de meeste en  de beste vleesvervangers voor zijn. De kip is nauwelijks meer weg te denken van het menu. Ook in poké bowls of in een gezonde salade past kip perfect. De veelzijdigheid van de (plantaardige) kipburgers, filets en kipstukjes zorgt voor een stijging het komende jaar.(De restaurantkrant, 2021)

Kaas van koeien die zeewier eten
Er zijn snel oplossingen nodig als het gaat om voedsel- en grondstoffenschaarste. Het bedrijf North Seaweed kijkt daarvoor naar zeewier. De productie hiervan vergt namelijk geen zoetwater en/of landbouwgrond. Daarnaast houdt zeewier veel CO2 vast. Het bedrijf is gevestigd in Eemshaven, de grootste zeehaven van Noord-Nederland, en produceert de zogenoemde ‘zeekaas’ die gemaakt is van melk van koeien die zeewier eten (Foodinspiration, 2021). Er wordt verwacht dat de verkoop van deze zeekaas zal stijgen in 2022.

Haverdrank van texelse grond
Haver is een superfood voor mens en dier.En het wordt steeds populairder. Het zit boordevol eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien is het een goed gewas om de bodemkwaliteit te verbeteren. Op Texel draagt de teelt van haver ook bij aan het voedselsysteem en landschap. Op het grootste Nederlandse Waddeneiland wordt de haver verwerkt tot producten zoals haverdrank en granola (Foodinspiration, 2021).

Bronnen gebruikt van: Foodinspiration en de restaurantkrant.

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer