• Recepten, blog & olijfolie

    Gazpacho recept

Archief

Gazpacho recept

Gazpacho met verse groenten

Wij zijn natuurlijk fan van de Italiaanse keuken. Maar de Spanjaarden zijn ook zo gek nog niet. Gazpacho is een Spaans gerecht. Het is een soep, met veel verse groenten en kruiden. Deze soep hoort ijskoud gegeten te worden en is daarom perfect op warme zomerdagen. En briljant met onze nieuwe olijfolie met Italiaanse kruiden: Alle Erbe.

Ingrediënten:
- 1 komkommer
- 2 paprika's
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 600 gram tomaten (ca 6/7 van gemiddelde grootte)
Wij gebruikten coeur de boeuf tomaten
- 2 el rodewijnazijn
- Verse basilicum + andere Italiaanse kruiden (ca 6 blaadjes + extra voor garnering)
- Peper & zout
- 2 el Olijfolie Alle Erbe

gazpacho maken

Hoe je het maakt.
1. Snijd de komkommer in grove stukken. Houd wat mooie stukjes apart voor de garnering.
(Eventueel kun je de komkommer schillen, maar dit is niet perse nodig. De schil zorgt voor wat 'structuur' in de gazpacho.)
2. Maak de paprika's, ui en knoflook schoon en snijdt in grove stukken. 
3a. Eventueel kun je de tomaten ontvellen. Dat doe je door de onderkant van de tomaten kruislings in te snijden, ze kort te blancheren (tot de velletjes omkrullen) en dan koud te spoelen. Nu kun je gemakkelijk de velletjes eraf trekken. Maar wij vinden het niet erg om hier en daar een wat grover stukje tegen te komen, dus slaan wij deze stap over.
3. Snijd de tomaten in grove stukken. Doe de tomaten met de knoflook, ui, komkommer en paprika in een blender en maal fijn (kan ook met een staafmixer). 
4. Breng het geheel op smaak met de rodewijnazijn, wat verse basilicum (en andere Italiaanse kruiden), peper en zout en de Alle Erbe olijfolie. Meng het geheel nog even goed door elkaar.
5. Schenk de soep in mooie glazen, of verdeel 'm over mooie borden. Leg er wat stukjes komkommer op en wat verse basilicum blaadjes (eventueel fijngesneden). Besprenkel met nog een klein scheutje Alle Erbe olijfolie voor een mooi effect en een heerlijke smaak. 

Buon Appetito. 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer