• Recepten, blog & olijfolie

    Gedroogde tomaten

Archief

Gedroogde tomaten

Gedroogde tomaatjes

Heel makkelijk en altijd handig om in huis te hebben: gedroogde, gemarineerde tomaatjes. 

Ingrediënten:
- Cherrytomaten, hoeveel je wilt 
Voor dit recept hebben we 250 g gebruikt
- Zout
- Peper
- Verse of gedroogde kruiden naar wens
Wij gebruiken gedroogde oregano, tijm en chilivlokken
Olijfolie, om te besprenkelen en in te bewaren

Hoe je het maakt.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm je oven tot 100 graden. 
 
Halveer de cherrytomaten en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat. Bestrooi royaal met zout en peper en de kruiden. Besprenkel daarna met extra vergine olijfolie.

tomaatjes


Zet de tomaatjes in de voorverwarmde oven voor circa 2,5 uur. Je ziet de tomaatjes langzaam indrogen en de heerlijke kruidige geur verspreid langzamerhand door je keuken. Na 2 uur kijk je of je de tomaten droog genoeg vindt en haal je ze uit de oven. Wil je ze nog wat droger, dan laat je ze nog half uur langer indrogen. 

Gedroogde tomaatjes

Laat de tomaten afkoelen. Doe ze vervolgens in een schone, glazen pot. Schenk olijfolie over de tomaten tot ze onder staan. Eventueel kun je hier voor extra smaak wat verse kruiden bij doen, zoals tijm of oregano of een teentje knoflook. Op deze manier zijn de gedroogde tomaten weken houdbaar. 

De tomaten zijn erg lekker om zo een paar van te snacken. Ook op een broodje, bij de borrel of door een salade doen ze het goed. 

Gedroogde gemarineerde tomaten

Suggestie
Je kunt de tomaten ook in de zon drogen, om echte zongedroogde tomaten te krijgen. Dan ga je als volgt te werk:

Halveer de tomaten en haal het hart en de pitjes eruit. Leg op een bakplaat/schaal en bestrooi met wat zout. Zet de bakplaat/schaal in de zon en bedek met dun gaas (bijv. klamboe) tegen insecten. 's Avonds haal je ze naar binnen en de volgende ochtend zet je ze weer buiten. De tomaten zullen circa 3 dagen zon nodig hebben tot ze droog zijn.

Als de tomaten droog genoeg zijn doe je ze in een pot met wat kruiden en olijfolie. 

Het duurt op deze manier wel wat langer. Maar als we toch de tijd hebben, waarom niet proberen?! En wanneer de zon toch 'ineens' weg is na dag 1, kun je altijd de bakplaat alsnog in de oven zetten. Succes. 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer