• Recepten, blog & olijfolie

    De ingrediënten voor een goede oogst

Archief

De ingrediënten voor een goede oogst

De ingrediënten voor een goede oogst

Het is elk jaar weer spannend voor onze boeren: hoe is de olijfoogst? Een goede oogst betekent veel olijven en dus blije boeren. Een slechte olijfoogst geeft nog steeds een goede kwaliteit olijfolie, er is alleen minder van beschikbaar. Soms veel minder, zoals in 2014 het geval was.
Lees meer over de natuurlijke wonderen die zorgen voor een goede olijfoogst, waarom een schietgebedje in de gaard helemaal geen slecht idee is, en het antwoord op de vraag:
Is 2015 een goed oogstjaar?

Basisingrediënten:
Een vrij droog en zonnig voorjaar, een portie warme zomer en regen in september. Maar niet uitschieten met die regen! Ik zal je vertellen waarom.
 
In de lente groeit de bloesem
Een vrij droog en zonnig voorjaar zorgt er voor dat de bloesem goed kan groeien. Als het zou regenen dan regent de bloesem uit de bomen, en dat is niet de bedoeling. Daarnaast zorgt een droog en zonnig voorjaar ervoor dat de bestuiving kan plaatsvinden. Hiervoor moeten insecten hun kwetsbare vleugeltjes kunnen uit slaan, zonder nat te regenen.
 
In de zomer rijpen de vruchten
Een warme zomer betekent dat de vruchten goed rijpen. Dat is één van de redenen dat een olijfboom in Nederland geen olijven zal geven: onze zomers zijn niet warm genoeg om de vrucht volledig te laten rijpen. In Italië gelukkig wel. De temperaturen kunnen oplopen tot wel 30 graden, daar danken onze olijven onder andere hun mooie kleurtje aan.
Helaas hebben wij het niet helemaal voor het zeggen, en zijn we overgeleverd aan Moeder Natuur. Stel nou dat het toch heel nat is in het voorjaar en in de zomer, dan heb je bijvoorbeeld te maken met de olijfvlieg. De olijfvlieg is een heus plaagdier. Ze legt haar eitjes in de olijven, en de larven van de olijfvlieg voeden zich vervolgens met het vruchtvlees van de gezonde olijf. Ik geef ze geen ongelijk, maar voor olijfolieproductie kan het desastreuze gevolgen hebben. De aangetaste olijven zijn namelijk onbruikbaar.

In het najaar zwellen de olijven op
In september daarentegen juichen we juist als het regent. Veel regen zorgt ervoor dat de vruchten nog even goed kunnen opzwellen. En dat betekent dat je in oktober en november, de periode waarin de oogst begint, hele volle mooie gerijpte olijven hebt.
Als je de vliegjes in het voorjaar en in de zomer hebt overleefd, dan ben je er echter nog niet.
Want in september zou het zomaar eens heel hard kunnen gaan stormen. Er hangt dan ook vaak een gespannen sfeer in de gaard rond deze tijd. De boeren houden de weersvoorspellingen angstvallig in de gaten. Er hoeft maar één flinke hagelbui te komen en de boeren kunnen zo 20% van hun oogst verliezen. Bovendien betekent een te natte grond een onbegaanbaar pad voor de machines. De boeren moeten dan wachten totdat alles is opgedroogd, terwijl de olijven in de tussentijd op de grond vallen. Eerder plukken zit er niet in, want ze oogsten alleen op het moment van perfecte rijpheid.
 
Wij blijven lekker vreugdedansjes doen om onze voorspoedige oogst te vieren.
 
Alla Prossima!
 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer