• Recepten, blog & olijfolie

    Verbroedering in de gaard

Archief

Verbroedering in de gaard

Verbroedering in de gaard

Het regent. We zijn al tien dagen bezig met oogsten. Er zijn al meer dan duizend olijven geplukt en we hebben de herfststorm overleefd!
Nu nog de jagers..

De maanden oktober tot en met eind november staan in de het teken van de oogst. Nu wil het geval dat ook de jagers in deze periode starten met de jacht. Je kunt je voorstellen dat de boeren zich hierdoor opgejaagd voelen. De jagers daarentegen zijn uitgelaten dat ze weer mogen jagen. Het doel is natuurlijk die flamboyante fazant of dat vlezige varkentje en zelfs het hartveroverende hertje is niet veilig. Maar de boeren die in en tussen de olijfbomen zitten evenmin. Ieder jaar raken er dan ook een paar gewond.
Om hun eigen hachje te redden blokkeren de boeren bepaalde paden, zodat de jagers er niet door kunnen. Uit voorzorg trekken sommige boeren fluorescerende hesjes aan. Ik begin mijzelf af te vragen of er geen meer innovatieve manieren zijn om het verschil tussen een boer en een dierlijke prooi duidelijk te maken. Misschien dat de boeren jagerverschrikkers in hun olijvengaard moeten overwegen. Of met olijven moeten terugschieten. Alhoewel, het mooie van dit verhaal is eigenlijk juist de broederschap. Want ondanks de strijd die overdag geleverd wordt, zijn de jagers en boeren 's avonds weer dikke vrienden. De jagers bereiden het vlees en delen het met de boeren. De boeren besprenkelen dit vlees vervolgens rijkelijk met de verse olijfolie. Zo halen ze uiteindelijk toch nog het beste in elkaar naar boven.

Maakt u zich dus vooral geen zorgen. Wij gaan lekker door met plukken. Hier lees je meer over hoe we dat doen, welke technieken we gebruiken en hoe die olijf in dat flesje komt.

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer