• Recepten, blog & olijfolie

    Ridders kip aan het spit

Archief

Ridders kip aan het spit

Met onze Citroen Olijfolie 'Al Limone'


Ridders kip aan het spit met Al Limone spicy rub
(tip: maak de rub een dag van te voren)

Ingrediënten voor 4 personen:
1 kip (ca. 1,5 kg)
4 el Al Limone (voor de spicy rub*)
Halve citroen, in partjes
3 teentjes knoflook (grofgesneden) & 200 gram knoflook (fijngesneden)
5 chilipepers
500 gram rode uien
500 gram witte uien
5 el korianderzaad
1 el anijszaad
2 el zout

Benodigdheden:
Rolladetouw
Spit
Kernthermometer
Rooster
Koekenpan
Vijzel of koffiemolen

Warmte:
Zet je grillgloed aan op een hoge stand of zorg voor een heette BBQ/Grill. 

Stap 1. Wrijf de kip aan de binnen- en buitenkant en onder het vel in met de Al limone spicy rub. Vul de buikholte met de partjes citroen, citroen olijfolie en de 3 grofgesneden knoflook.

Stap 2. Bind de achterpoten met rolladetouw bij elkaar of laat het elastiek zitten dat er al omheen zat; dit is geschikt om mee te grillen. Rijg de kip aan het spit, zorg hierbij dat je het gewicht zo goed mogelijk verdeelt. Klem vooral de achterpoten en vleugels goed vast. Rooster circa een uur en een kwartier boven een gemiddeld hete grillgloed (rond de 220 graden). Verhoog eventueel de warmte aan het einde van de bereiding. 

Stap 3. De kip is gaar als het vlees in de achterbout een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt. Dat kun je zien doordat de huid loskomt van het vlees. Bij insnijden moet het bot wit-grijs kleuren en het vlees wit en sappig zijn met helder lekvocht.

Voor de Al Limone spicy rub*
Hiervoor heb je nodig: 4 el Al Limone olijfolie, 5 verse chilipepers (gehalveerd en zaad verwijderd), 500 g rode ui (gesnipperd), 500 g witte ui (gesnipperd), 200 g knoflook (fijngehakt), 5 el korianderzaad, 1 el anijszaad, 2 el zeezout, rooster, oven, koekenpan en een vijzel of koffiemolen

Stap 1. Gril de chilipepers circa 5 minuten op het rooster boven een hete zone, tot ze enigszins zwartgeblakerd zijn. Laat ze afkoelen, verwijder het verbrande vel en hak fijn.

Stap 2. Verwarm de oven voor op 70 graden. Verdeel de chilipeper, ui en knoflook over een bakplaat, besprenkel met de citroenolijfolie en droog 10 uur in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen. Rooster intussen het koriander-en anijszaad in een koekenpan op medium vuur. Laat afkoelen en wrijf in een vijzel fijn, of maal fijn in een koffiemolen. Meng met de gedroogde groenten en het zeezout. Bewaar tot gebruik in een schone, afsluitbare pot.

Nog iets over? Pluk het kippenvlees uit elkaar leg op een broodje met wat koolsalade, heerlijke pulled chicken! 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer