• Recepten, blog & olijfolie

    Grissini & Prosciutto di Parma

Archief

Grissini & Prosciutto di Parma

Match made in haven


Buon Giorno,

Ham en soepstengels, het begon met een gesprek aan de lunchtafel. De meesten van ons konden zich niet voorstellen dat het een delicatesse is. Ridder bewees ons allemaal ongelijk. Zelfgemaakte grissini, een beetje olijfolie en eersteklas Parmaham, het is ronduit briljant. Vertel het verder en probeer het zelf. Het is de moeite.
 
Grissini
Grissini dus. En dan bedoelen we eigenlijk niet die voorverpakte kurkdroge beschuitachtige soepstengels die je aan kinderen van drie geeft. Goede Turijnse grissini maken is een knap staaltje ambacht. Dubbel gebakken, heerlijk licht en krokant en in sommige Turijnse restaurants van een imposante lengte. Een beetje grissini is al gauw een halve meter lang. Dat is natuurlijk wel lekker als appetizer, met een glaasje erbij, een paar druppels olie en een goede gerijpte parmaham er omheen.
Hier vind je een heerlijk recept om zelf grissini te maken!
 
Prosciutto di Parma
Daar is nogal wat verwarring over, dus laten we bij het begin beginnen. Prosciutto is het woord voor ham in het Italiaans. En dus niet voor gedroogde ham, wat al die Engelsen ook denken. Prosciutto Crudo is gedroogde ham, Prosciutto di Parma is een beschermd product: een 12-15 maanden gedroogde ham uit Parma van lokale varkens, en voldoet het nog een stapel eisen die goed zijn voor de smaak. Echte Parmaham herken je aan de kroon met de vijf punten. Even goed opletten dus.

Turijn
Samen zijn ze dus fantastisch en een populair voorgerecht in heel Italië. Zo populair dat ze zelfs in Napolitaanse en Romeinse restaurants geserveerd worden, en dat zegt een boel voor iets dat uit Turijn komt. Maak die grissini vooral een keer zelf dus. 
 
En nou nooit meer soepstengel zeggen alsjeblieft. Zijn we nou vergeten iets over olie te zeggen? O ja. Onze tafelolie Il secondo past hier perfect bij. 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer