• Recepten, blog & olijfolie

    Oesters van Stefan van Sprang

Archief

Oesters van Stefan van Sprang

Proeven bij een sterrenchef

Olive Oil Officers Remco en Ridder hadden culinair advies nodig en gingen langs bij sterrenchef Stefan van Sprang van restaurant Aan De Poel. Op de vraag 'welke vinaigrette past er goed bij oesters?', had Stefan een verrassend antwoord.
Dus gingen Remco en Ridder gewapend met een aantal flessen olijfolie (met een paar potentiële nieuwe smaken) op bezoek bij Stefan.
 
Stefan van Sprang, ook te zien als jury lid in het RTL5 programma Masterchef, is een meester in het creëren van culinaire kunstwerken. Zijn passie voor fijne smaken zie je en proef je in al zijn gerechten. Stefan gebruikt altijd ingrediënten uit het seizoen. Dat is de basis. Dan komt er meestal iets zouts, zuurs en zoets bij. Om de smaakpapillen te blijven verrassen.
 
De signature dishes van Stefan zijn de favorieten van zijn gasten. En hier staan dan ook oesters op. 
 
Het proeven kan beginnen. Ridder en Remco hadden de citroenolie en chilipeper olijfolie meegenomen. En ook 2 mogelijk nieuwe smaken, namelijk lente-ui en gember. Deze moeten natuurlijk eerst langs de masterchef om goedgekeurd te worden.
 
Oesters dus. En daar moet een mooie vinaigrette bij. Bij de ziltige smaak van de oesters past dan ook iets zoets en zuurs.
 
De eerste vinaigrette maakt Stefan met onze chilipeper olijfolie. Deze wordt gemengd met sojasaus en wat sap van de yuzu vrucht. Yuzu is een zeldzame citrusvrucht uit het verre Oosten. Het is een soort citroen met een bite. Het fijne aroma wordt omschreven als een mix van grapefruit, citroen en Mandarijn. Hier ging ook nog een beetje gemberolie bij. Die smaakpappillen zijn nu wel wakker!
 
De volgende vinaigrette werd gemaakt van sap van de passievrucht met een scheutje van onze nieuwkomer: de lente-ui olijfolie. Een tropische smaaksensatie!
Je kunt je voorstellen dat de foto’s die via de groeps-app werden gedeeld van een proevende Ridder en Remco jaloersmakend waren. Ach ja, iemand moet het doen. Dat proeven.

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer