• Recepten, blog & olijfolie

    Olijfolie en wijn

Archief

Olijfolie en wijn

​​​​​


Olijfolie.
Net als bij wijn, zijn er ook verschillende soorten olijfolie. Een kruidige rode wijn past nu eenmaal beter bij het ene gerecht dan een fruitige witte. En zo werkt dat ook met olijfolie. Iedere olie heeft zijn eigen karakter. Zo komt de smaak van de ene olijfolie perfect uit in combinatie met brood en smaakt de andere erg goed bij een frisse salade.

De gaard.
Het begint allemaal bij de ligging van de olijfgaard. De olijven die wij gebruiken groeien op verschillende plekken in Italië; met name in Puglia en Toscane.
 
De ligging van de olijfgaard bepaalt de hoeveelheid zon, regen en wind die de olijven vangen. Kenmerkend voor bijvoorbeeld Puglia is het mediterrane klimaat; warme en droge zomers. De vele zonuren, ongeveer 7 uur per dag, zorgt ervoor dat de vruchten goed kunnen rijpen. Dit geeft de olijf een ‘zachte’ en fruitige smaak. Het warme Italiaanse klimaat is één van de redenen dat een olijfboom in Nederland geen olijven zal geven, onze zomers zijn niet warm genoeg om de vrucht volledig te laten rijpen.
In Puglia ligt de temperatuur in de zomer gemiddeld op zo’n 25 graden, met soms een uitschieter van boven de 30 graden. In het najaar is het belangrijk dat er genoeg regen valt. In Puglia regent het ongeveer 73 dagen per jaar. Dit is precies voldoende om de olijven nét voordat ze geoogst worden nog even flink op te laten zwellen. En dat betekent dat je hele mooie volle gerijpte olijven hebt op het moment van plukken. In Puglia is dat vaak begin november.
 
Smaak.
Hoe komt het dat de ligging van de gaard de smaak bepaalt? Dat heeft te maken met de natuurlijke kenmerken van de plek. Denk aan de grondeigenschappen, de hoeveelheid zonlicht en regen, en de temperaturen van die regio. Net zoals bij druiven dus. 

Italiaanse pasta met rode wijn

Italianen en hun wijn.
Italië is een echt wijnland. Het liefste drinken ze het bij het eten. En dus zijn de witte wijnen fris met een zacht bittertje in de afdronk en rode wijnen vol van smaak, met opvallend veel frisse zuren en een goede bite. Zo'n frisse bianco is de wijn bij antipasti en de rosso past perfect bij een authentieke bistecca: een malse, kort geroosterde biefstuk, bestrooid met grof zeezout. 

Rode wijn.
Italianen zijn liefhebbers van rode wijn. Een bekend voorbeeld van een goede Italiaanse rode wijn is Barolo. Een droge rode wijn afkomstig van het gelijknamige dorp Barolo. Het is de ideale rode wijn voor stoofvlees: Brasata al Barolo; een stoofvlees met Italiaanse rode wijn en ui, is een echte aanrader.

Classificaties.
Dit zijn die mooie afkortingen die je vast weleens op een fles hebt zien staan. Ze komen voort uit het Italiaanse systeem om wijn te classificeren. Handig, want zo weet je wat je drinkt. Van simpel naar heel goed zijn dat:

  • Vino da Tavola, oftewel de tafelwijn. Een simpel, eenvoudig wijntje waar geen speciale eisen aan gesteld worden.
  • Een IGT: Indicazione Geografica Tipica. Deze wijn komt uit een bepaalde streek, maar voldoen niet aan de strengere eisen van een DOC. Je kunt dit vergelijken met het Franse Vin de Pays.
  • Een DOC: Denominzatione di origine controllata. Hiermee weet je niet alleen zeker waar je wijn vandaan komt, maar ook dat hij aan kwaliteitseisen voldoet.
  • De absolute top is de Denominazione di Origine Controllata e Garantita of DOCG. De overheid kent deze alleen toe aan afzonderlijke wijnbouwers. Een wijn wordt pas DOCG als het consistent aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Een DOCG is zeldzaam en je betaalt er dus ook flink voor.

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer