• Recepten, blog & olijfolie

    De olijfoogst

Archief

De olijfoogst

Olijven oogsten in Puglia

Het was alweer 2 jaar geleden dat we met het Liquido d'Oro team olijven gingen plukken. Toen was het fijne Toscane onze bestemming. Nu gaat onze reis naar Puglia, waar de meeste soorten van onze olijfolie vandaan komen. 

olijven oogsten

In 2 uur vlieg je van Schiphol naar Bari, de hoofdstad van de regio Puglia. Zodra je landt, zie je meteen het grillige en droge landschap. Er groeit niet zo veel, behalve cactussen en olijfbomen. Veel olijfbomen. En laten olijfbomen nou net van zon houden. Al 5 maanden had het hier niet meer geregend. Bijkomend voordeel is dat de vervelende olijfvlieg geen kans maakt. 

Olijven verwerken

Eerst bezochten we het mooie Gargano National Park. Het bedrijf van familie Clemente oogst daar al sinds 1895 met veel respect voor het park zijn olijven. Antonello Clemente gaf ons een rondleiding door het bedrijf. 
De olijven worden binnen zes uur na oogst verwerkt. Hoe eerder je dat doet, hoe meer smaak je behoudt. Olijven oxideren nogal snel, en dus is haast geboden. De geplukte olijven draaien we langzaam tot pulp in een soort passe-vite (je kent ze wel, die je voor je tomatensoep gebruikt), zodat de temperatuur niet te hoog oploopt. De pulp gaat in een centrifuge en daar wordt de olie gescheiden van de pitten en het water, en naar buiten geslingerd. Zo wordt hier onze Il Terzo olijfolie en 'Olijfolie Iedere Dag' gemaakt. 

Circulair

Antonello vertelde ons dat zij alles van de oogst en de olijven gebruiken. De takjes en bladeren worden van de olijven gescheiden en aan de dieren gevoerd. De olijfpitten worden weer gebruikt om energie te genereren voor de machines. Het water dat wordt gebruikt om de olijven te wassen, wordt opgevangen om vervolgens in de gaard te gebruiken. De olijfpulp gaat door naar een ander bedrijf die daar sansa olijfolie van maakt. Een circulair olijfoliebedrijf dus. 

Circulair olijfolie bedrijf

In de olijfgaard

De volgende dag nam onze boer Maurizio Cortese ons mee zijn olijfgaard in. In zijn gaard groeien verschillende rassen door elkaar. De grote groene olijven worden gebruikt om te eten en de kleine paarse olijf voor de olie. 
Olijven plukken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt de boom aan zijn stam vastgrijpen en flink door elkaar schudden. De olijven vallen er dan vanzelf af, en dat is snel en effectief. Het is niet zo goed voor de boom, en daarom zijn wij er niet dol op. Onze boeren plukken allemaal met de hand. En omdat je niet zelf in al die bomen kunt klimmen, hebben we daar kleine elektrische borstels voor. Op lange stokken. Soms is de ouderwetse manier zo gek nog niet.

Door een ingenieus bewateringssysteem groeit naast de olijfgaard nog meer. Basilicum, oregano, munt, alle soorten pepers en artichokken bijvoorbeeld. En hier maken ze dan de lekkerste olijfolie mee. 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer