• Recepten, blog & olijfolie

    Ricotta kaas zelf maken

Archief

Ricotta kaas zelf maken

Ricotta kaas, hoe maak je dat?

Ricotta is een hele zachte en frisse Italiaanse kaas, met een lichtzoete smaak. En super leuk om zelf te maken. Ricotta betekent letterlijk ‘hergekookt’, oftewel de kaas, of eigenlijk de wei van de kaas, wordt opnieuw gekookt. Voor dit recept gebruiken we in plaats van wei (een restproduct van kaas) verse melk. Bij voorkeur van de melkboer om de hoek, hoe verser hoe smaakvoller.

Ingredienti (voor 250 ml kaas):
- 1 liter volle verse melk
- 100 ml room (voor een romigere variant, dit is optioneel)
- 2 eetlepels sap van een biologische citroen
- 1/2 theelepel zout

Keukengerei
- Kookpan
- Houten lepel
- Kaasdoek

Doe alle ingrediënten in een kookpan en zet deze op het vuur. Roer met een houten lepel net zolang totdat de wrongel (de vaste bestanddelen) zich van de wei gaat scheiden (schiften). Roer dit nog één minuut door elkaar.
Giet het mengsel vervolgens in een schone kaasdoek, laat zo’n 20 min staan en knijp op het laatst het vocht er nog even goed uit. Klaar is je ricotta. Bewaar de kaas in de koelkast, óf maak er een lekker gerechtje mee, zoals het volgende:

Ricotta kaas met basilicum olijfolie en verse kruiden

Ingredienti:
- Zelfgemaakte ricotta kaas
- Basilicum olijfolie
- Zout
- Chili vlokken
- Verse peterselie en tijm
- Bottarga (gedroogde en gepekelde kuit van vissen, bijvoorbeeld tonijn)

Om je ricotta kaas helemaal af te maken, suggereren wij onze basilicum olijfolie. Sprenkel deze over de kaas wanneer je hem uitserveert. Strooi er nog wat zout, chili vlokken, peterselie en een klein beetje tijm overheen. Rasp tot slot een beetje van de bottarga over het gerecht, dit wordt vaak in combinatie met spaghetti gebruikt, maar het geeft ook je verse ricotta wat meer karakter.


Buon appetito!

Geschreven door - Valerie Molenaar

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer