• Recepten, blog & olijfolie

    Spaghetti met tuinbonen

Archief

Spaghetti met tuinbonen

Gebaseerd op een traditioneel Italiaans pastagerecht

Dit recept is geïnspireerd op een pastagerecht van Bill Buford, schrijver van het boek 'Hitte'. Waarin hij verslag doet van zijn ervaringen als leerling van de Italiaanse topkok Mario Batali.

Maak er genoeg van, want je komt sowieso tekort!
 
Ingrediënten voor puree
2 el Olijfolie Iedere Dag
1 witte ui
300 gr tuinbonen
100 gr koude boter
 
Ingrediënten voor botersaus
250 gr boter
1 sjalot
2 zwarte peperkorrels
1 dl witte wijn
2 el slagroom
 
Overige ingrediënten
Verse spaghetti
2 handenvol gedopte tuinbonen
2 el geraspte pecorino kaas
Rucola
Snufje peper en zout
Al Basilico olijfolie 

Doe twee eetlepels olijfolie in de pan, voeg de witte ui erbij en fruit deze 4-5 minuten zonder te laten verkleuren. Voeg vervolgens de diepvriestuinbonen toe en bak ze 4-5 minuten mee. Giet er geleidelijk wat water bij totdat de tuinbonen onder water komen te staan. Breng alles aan de kook en laat op laag vuur 20-25 minuten koken. Laat daarna op het vuur staan zonder water toe te voegen totdat de tuinbonen stevig van textuur zijn.
 
Pureer vervolgens de hete tuinbonen met een staafmixer en voeg tegelijkertijd de blokjes boter toe. Mocht je puree wat droog zijn, dan kun je er nog wat water bijvoegen. Doe de puree in een kleine pan en maak af met peper en zout. Dek de puree af met plasticfolie en houd het warm zodat er geen vel ontstaat.
 
Vervolgens kan de botersaus gemaakt worden. Hiervoor doe je een klontje boter in de pan en fruit je de sjalot 2-3 minuten met de peperkorrels. Voeg vervolgens de wijn toe en laat tot ongeveer een vierde inkoken. Roer de slagroom door de saus en laat alles nog 2 minuten inkoken. Neem daarna de pan van het vuur en zet het even opzij.
 
Breng een grote pan met water en zout aan de kook. Blancheer hierin de verse tuinbonen 2-3 minuten. Kook ondertussen ook de verse spaghetti gaar in een andere pan. Giet daarna alles af en spoel de tuinbonen om met koud water. Druk ze daarna uit de vliesjes. Meng de puree door de pasta, doe op een bordje en giet de botersaus erover. Maak het gerecht af met de verse tuinbonen, wat rucola, geraspte pecorino kaas en peper en zout. Voor de liefhebbers: Al Basilico olijfolie is als finishing touch ook heerlijk! 
 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer