• Recepten, blog & olijfolie

    Take it slow

Archief

Take it slow
Een nieuw jaar - de beste wensen nog - en dus gaan we er met frisse moed tegenaan. Tenminste. Later dan misschien. Want om je de waarheid te zeggen is er min of meer niets te doen in de gaard. De bomen rusten, en het is voor ons een tijd om het ook maar een beetje kalmer aan te doen na al die gekte met Kerst en Oud & Nieuw.
 
Take it slow
In januari gebeurt er maar weinig in de olijfgaard. Of je nou in Toscane of in Puglia bent, de bomen zijn in ruste. Als je er toch bent, dan valt één ding op: dat iedereen dat eigenlijk wel prima vindt zo. Want de natuur heeft rust nodig. Rust om te herstellen, geestelijk en lichamelijk. En dat geldt niet alleen voor olijfbomen, maar misschien ook wel voor jezelf. En dus doen veel boeren het een beetje rustig aan, besteden veel tijd aan familie en huiselijke dingen. En dat is toch zo gek nog niet.
 
Slow Food
Die verbondenheid met de natuur, het respect voor lokale kleine producten, dat leeft in Italië als nergens anders. Geen wonder dat Slow Food, en de hele beweging die daaruit voortkomt om lekker, puur en eerlijk voedsel en diversiteit in plaats van eenheidsworst te promoten hier is begonnen. Goed om te zien dat ze al veel bereikt hebben. Een boek dat de moeite is om eens te lezen, als je dat nog niet gedaan hebt, of neem eens een kijkje op de site: http://www.slowfood.nl/
 
Doe zelf ook eens langzaam
Dat maakt Italië natuurlijk mooi, al die lokale wijsheden, al die eigenwijze liefhebbers die je wel even haarfijn uit zullen leggen dat ze er een dorp verderop niks van begrijpen en dat je langzaam gegaard everzwijn vooral op de barbecue moet doen en niet in de oven, of juist andersom. En met welke lokale wijn je dat moet drinken. Prachtig toch? Maak het zelf ook eens een traag recept. En neem er zelf ook de tijd voor. Slow food op een andere manier. Het ultieme Italiaanse recept is dan natuurlijk slow cooked chicken.
Klik hier voor een recept.
 
Eet smakelijk.
En rustig aan dus als je het ons vraagt.
 

Geschreven door - Thomas Verbart

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer