• Recepten, blog & olijfolie

    Tips tegen voedselverspilling

Archief

Tips tegen voedselverspilling

Eten weggooien is zonde

Door kleine dingen te veranderen en bewuster om te gaan met eten, kun je zorgen dat er binnen je huishouden weinig eten wordt weggegooid. Want dat is gewoon zonde. Deze tips zullen je helpen om de wereld een stukje beter te maken.

1. Check je voorraad
 
Check je voorraadkast, koelkast en vriezer voordat je boodschappen doet. Wat zijn de dingen die je echt nodig hebt? Wat moet er deze week op? Door je voorraad goed te checken, voorkom je dat je boodschappen haalt die echt niet nodig zijn. Zet al je restjes en aangebroken verpakkingen op een vaste plek in de koelkast, zo zie je ze nooit over het hoofd. 
 
2. Kook en koop op maat
 

Maak een planning van wat je deze week gaat eten en met wie, zo weet je precies voor welke dagen je voor hoeveel mensen eten moet inkopen en koken. Door alvast op te schrijven wat je gaat eten, voorkom je dat je in de winkel te veel eten koopt. Zorg ook dat op je boodschappenlijst alleen staat wat je echt nodig hebt, door je aan dit lijstje te houden doe je minder impulsaankopen waardoor je geen risico loopt dat deze producten te lang blijven staan.
Te veel gekookt? Doe de restjes in een goed afsluitbaar bakje en bewaar het in de koelkast of vries het in als je nu al weet dat je de komende dagen andere eetplannen hebt. Zo heb je twee keer plezier van je gekookte maaltijd.
 
3. Verbouw je eigen groenten en fruit

Zo heb je meer zicht op hoeveel er ‘geoogst’ wordt en hoe lang ze houdbaar zijn. Heb je het niet nodig? Laat het dan lekker in de grond staan, dan is het langer houdbaar dan geoogst.

4. Bewaar eten op de goede plek
 
Groente en fruit kan je het beste bewaren in de groentelade onder in je koelkast en sommige kan je beter buiten de koelkast bewaren zoals aubergine, paprika, tomaten, basilicum en bananen. Brood kan je het beste bewaren in een luchtdichte zak of een afgesloten trommel, ook kan je brood invriezen en per dag ontdooien wat je nodig hebt. Groenten en fruit kan overigens ook in de diepvries, groenten even blancheren en fruit eerst in stukjes snijden. Bewaar vlees en vis op de koudste plek, meestal direct boven de groentela. Zorg dat datgene dat je als eerst hebt gekocht vooraan in de koelkast of voorraadkast staat zodat dat als eerst op gaat, FIFO ‘first in first out’.
 
5. Zet je koelkast op 4 °C
 
Zet je koelkast op 4°C, zo bederft je eten minder snel en kunnen bacteriën bijna niet groeien.
Laat verse producten niet te lang buiten de koeling.
 
6. Let op de houdbaarheid
 
Controleer regelmatig je koelkast en vriezer. Staan er producten in waarvan de datum bijna verstrijkt? Bedenk dan wanneer je ze op gaat eten zodat je niks hoeft weg te gooien. Bederfelijke producten zoals vlees en vis hebben een TGT-datum (te gebruiken tot-datum). Deze kun je beter niet meer opeten na deze aangegeven datum, er kunnen dan namelijk bacteriën zijn uitgegroeid waar je ziek van wordt.

Producten zoals melk, yoghurt en kwark hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot). Deze kun je vaak nog wel veilig eten kort na de datum. Zet je zintuigen in om het product te beoordelen. Kijk, ruik en proef een beetje of het nog goed is. Producten met een THT-datum die je ongekoeld bewaart, zoals ongekookte pasta en rijst, en blikken en potten groenten en bonen, kun je vaak maanden na de datum nog veilig eten. Bij fruit en groente zonder datum kun je ook je zintuigen gebruiken om het product te beoordelen.
 
7. Maak gebruik van dankbare restjes-eters

Je huisdieren, kippen of varkens zijn een dankbare bestemming voor je restjes. Wel eerst even checken wat ze wel en niet mogen eten natuurlijk. Je keukenafval kun je ook composteren, in een wormenhotel bijvoorbeeld.
 
8. Haal meer uit restjes en kliekjes

Maak heerlijke gerechten van je kliekjes. Ik heb een aantal aanraders voor je: panzanella, gegrilde groenten of pappa al pomodore.

Geniet.

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer