• Recepten, blog & olijfolie

    Traditioneel Italiaans brood recept

Archief

Traditioneel Italiaans brood recept

Il pane comune

Brood en Italianen, dat gaat niet zonder elkaar. De Romeinen bakten al broodjes, en ze kenden de waarde ervan. Zo er brood en spelen was, bleef het volk wel kalm. Dat is lang goed gegaan, en al word je misschien niet meer zo snel voor de leeuwen gegooid in Italië, goed brood is nog steeds van staatsbelang. Hoog nodig tijd om de simpelste van alle broodjes eens onder de loep te nemen.

Je plicht als bakker

Het eenvoudigste van alle broodjes is Il pane comune. Het is een doodsimpel broodje van meel, gist, water, zout, soms een beetje suiker en olijfolie. Je ziet ze in elke bakkerij, en dat is geen toeval. Goedkoop brood is namelijk een basisrecht in Italië. Je mag bakken wat je wilt als bakker, maar je bent verplicht om Il pane comune in je assortiment te hebben. Wie als bakker geen simpel en betaalbaar brood voert, riskeert een boete. Wat een mooi land is het ook.

Recept voor een traditioneel Italiaans brood.  


Benodigdheden
- 500 gram meel type 00
- 3,5 gram droge gist óf 12 gram verse gist
- 8 gram zout
- 300 ml water
- 50 ml Olijfolie Iedere Dag
- Theelepeltje suiker
- Bakje water voor onderin de oven
- Liefde
Il Primo olijfolie om te dippen

Bereid het deeg voor door 3,5 gram droog biergist te mengen in een beetje lauw-warm water samen met een theelepeltje suiker. Zeef het meel in een kom. Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet daar het gist mengsel in. Bedek het gistmengsel weer met het meel zodat het kuiltje goed dicht zit.
 
Meng in een andere kom het water, zout en de olijfolie. Giet het water, zout en olijfolie mengsel nu in de kom en roer stevig door elkaar.

Kneed vervolgens het deeg 10 minuten flink door. Haal het deeg uit de kom en strooi wat bloem op de werkplank. Kneed het vervolgens nog 5 minuten tot een mooie elastische en gladde bol. Dek de kom af met plasticfolie en laat deze circa 2 uur rijzen in een afgesloten oven die uit staat, met alleen het licht aan.
 
Wanneer het in grootte is verdubbeld, haal je het deeg uit de oven en leg je het op een met bloem bestrooide werkplank. Vorm er weer een mooie bol van. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de bol op en plaats deze nog een uur in een gesloten oven om te rijzen, zonder de oven aan te zetten. Zet tijdens het rijzen een kommetje met water onder in de oven, om te voorkomen dat het deeg uitdroogt.
 
Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 200˚C. Snijd een aantal sneden van ongeveer 1 cm diep in het brood en bak het deeg op 200˚C gedurende 45-50 minuten tot een mooi goudbruin huisgebakken brood.

Geniaal met onze Il Primo olijfolie en een beetje zeezout.

Buon Appetito!

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer