• Recepten, blog & olijfolie

    Trip naar Toscane

Archief

Trip naar Toscane

Met het Liquido d'Oro team
In het najaar wordt er geoogst in Italië. De boeren zijn dan net klaar met het oogsten van de druiven om vervolgens verder te gaan met de olijven. Daarom voor ons een goed moment om naar Toscane te gaan en om de handen uit de mouwen te steken. En om met eigen ogen te zien hoe olijfolie wordt gemaakt. Aan het werk!

On tour
Met 5 man sterk vertrekken we ’s ochtends vroeg vanaf Schiphol naar Milaan. Het is een groot wonder dat Ridder en Menno op tijd zijn. Dit zijn niet zulke ochtendmensen. Valerie, Remco en Lonneke zijn zoals gewoonlijk op tijd.
Vanaf Milaan rijden we door naar Toscane. Best een rit, maar met de driving skills van Ridder zit het wel goed, dus we arriveren (uiteraard eerder dan gepland) in ‘Castel del Piano’. En we beginnen met een belangrijk agendapunt: eten. Dan doen we bij ‘Osteria da Ruge e Ciccio’.

Waar het allemaal begon
In dit kleine restaurantje vertelt Ridder ons dat zijn Italië avontuur hier is begonnen. Op z’n 17e ging hij, ondanks afkeurende blikken van zijn ouders, naar Toscane. Het zakgeld wat hij meekreeg, was na een week op. Dus Ridder besloot werk te zoeken. Hij mocht aan de slag op een kleine olijfgaard en ging hier olijven plukken. Hij vond het magisch om te zien dat een olijf zo’n fantastische olie kan geven. En die magie, dat ging hij ons ook laten zien.

Eten dus, dat kan hier perfect. Eén blik op de Italiaanse menukaart doet mij snel beseffen dat ik dit aan Ridder en de Italiaanssprekende Valerie kan overlaten. Vol passie wordt er antipasti, pasta en secondi besteld en de ober/eigenaar/kok/gastheer keurt dit met nog meer passie goed. Olijfolie van de nieuwe oogst staat ook op tafel. Die smaakt perfect! Het eten is simpel, maar briljant. Zelfs de dolci met chocolade en kastanje cake is heerlijk.

De volgende ochtend ontbijten we op z’n Italiaans bij Corsini, met een cappuccino en een zoet broodje. Daarna rijden we naar La Poderina Toscana waar Davide ons ontvangt met een uitgebreide lunch. Davide is een boer die volgens de Demeter methode verbouwt. Met deze biologisch-dynamische methode houdt je rekening met de mens, plant en bodem. Davide neemt ons mee naar de olijfgaard en zet ons aan het werk. Daar was die stevige lunch dus voor.
 

Ridder Drost olijfolie

Van olijf naar olijfolie
Bewapend met grote ‘kammen’ trillen we voorzichtig de olijven uit de bomen. De rijpe olijven vallen op een net op de grond. Vervolgens gaan ze in grote kratten. Na 5 minuten beseffen we al dat we morgen spierpijn gaan krijgen… We krijgen een groot respect voor de olijvenplukkers.

olijven plukken | Liquido d'Oro

We rijden met Davide en 2 enorme kratten met olijven direct door naar de pers. Davide is uiterst geconcentreerd. De kratten met olijven worden in enorme apparaten gegooid. Dan worden eerst de takjes en bladeren eruit gefilterd. Vervolgens worden de olijven gewassen met koud water. Daarna gaan ze de pers in waar ze met grote schoepen worden versneden. Vervolgens wordt de paarse olijfpulp gefilterd en verschijnt er een kiwi-groene olijfolie. En een heerlijke verse geur. Magisch. Het is onze Il Primo!

Opeens komen er boeren uit alle richtingen naar de pers. Ze hebben allemaal hun eigen olijven mee genomen die ze die dag hebben geplukt. Het is duidelijk the place to be, hier bij Davide. Eén grote gezelligheid.

Italiaanse wijsheden
De volgende dag gaan we naar Daniele Innocenti. De boer met deze prachtige naam heeft een kleinere olijfgaard, maar de ligging is prachtig. Denk even aan een ansichtkaart van Toscane met glooiende heuvels, een zonnetje en slanke cypressen. Opa Innocenti vertelt de mooiste anekdotes. Over dat de olijfgaard net een huwelijk is; soms gaat het goed, soms gaat het slecht, maar uiteindelijk heb je een mooi resultaat. Of een olijfboom is net een vrouw; ze heeft weinig make-up nodig om mooi te zijn.

Daniele vertelt dat de olijven dit seizoen van zeer goede kwaliteit zijn. Door de droge en hete zomer zijn er geen olijfvliegjes gekomen. En de zon heeft de olijven ook lekker laten groeien. Ze zijn vol van smaak. En daar maken ze dan weer de lekkerste olijfolie van. We sluiten ons bezoek naar Toscane af met een verplichte wijnproeverij met de biologische wijnen van Daniele. 

Rock on, Moeder Natuur!
Dit tripje heeft ons extra doen beseffen dat Moeder Natuur fantastische dingen maakt, zo lang je haar met respect behandeld en gewoon lekker met rust laat. En dat doen de Italiaanse boeren als de beste. 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer