• Recepten, blog & olijfolie

    Seizoensgroenten

Archief

Seizoensgroenten

Aubergine

Het oorspronkelijke seizoen van de aubergine loopt vanaf augustus tot oktober. De aubergine is een veelzijdige groente. Hij kan door zijn vrij neutrale smaak in veel verschillende soorten gerechten worden verwerkt. Zoals in lekkere roerbakgerechten, grilgerechten en ovenschotels. 

De kwaliteit van een aubergine controleer je door goed te kijken en voelen. Hij hoort een mooi groen kroontje te hebben en moet er gaaf en glanzend uit te zien. Een aubergine is rijp wanneer je 'm iets induwt en dan wat meegeeft. Bewaar 'm op een donkere, koelere plaats, maar niet in de koelkast. 

Aubergines uit Nederland zijn van februari tot november uit de kas verkrijgbaar.

Courgette

Het oorspronkelijke seizoen loopt van juli tot september. Ook de courgette is een heel veelzijdige groente. Je kunt 'm op oneindigveel manieren bereiden en combineren. 

Bij aankoop moet een courgette stevig en gaaf zijn met een onbeschadigde schil. Het kroontje moet er nog op zitten. Bewaar 'm buiten de koelkast. 

Courgettes zijn van februari tot en met november uit Nederland verkrijgbaar.

Tuinbonen

De tuinboon is een echte seizoensgroente. Het seizoen loopt van mei/juni tot september en is in juni en juli van Nederlandse bodem beschikbaar. De tuinboon is dus een zomergroente. Dat komt goed uit, want de fris bittere smaak van de tuinboon combineert uitstekend goed met allerlei zomerse gerechten. 

Tuinbonen behoren tot de groep Verse Peulvruchten. Verse peulvruchten zijn volgroeide, maar onrijpe zaden van peulgewassen, in tegenstelling tot gewone peulvruchten.

Kopen
Bij aankoop horen tuinbonen mooi stevig te zijn en te glanzen. Het wordt aangeraden een boon te openen en te controleren of het pluis in de schil nog wollig en wit is. Als dit niet zo is, is de tuinboon te oud. De tuinbonen moeten dus goed stevig zijn en mogen beslist niet slap zijn.

Per volwassene heb je ca 750g tot 1kg ongedopte tuinbonen nodig.

Koken
De kooktijd van tuinbonen is ca 5-10 minuten. Om ze knapperig te houden, kook je ze niet langer dan 10 minuten. Je kunt de bonen eventueel na het koken nogmaals doppen door het harde velletje eraf te halen. Zo krijg je mooie groene bonen. Als je de bonen wil stomen, duurt het ca 10-15 minuten tot ze gaar zijn.

Recept
We hebben een lekker pasta recept met tuinbonen. Klik hier voor het recept voor Italiaanse spaghetti met tuinbonen.

Postelein

Ook postelein is een zomergroente. Het is een oer-Hollandse groente, die tot nu toe alleen in Nederland wordt geteeld en geconsumeerd. Het is verkrijgbaar uit Nederland van half maart tot half oktober. Postelein heeft een verfijnde, scherpe en friszure smaak en wordt vaak rauw verwerkt in stamppotten of in een salade.

Kopen
Bij aankoop moet postelein er fris uitzien. Let erop dat de groente knapperige steeltjes heeft en geen verlepte blaadjes. Postelein is verkrijgbaar in zomer- en winterpostelein. Zomerpostelein is vooral geschikt om te koken en winterpostelein is (rauw) lekker in stamppot en salades.

Koken
Postelein koken duurt ca. 5 minuten. Roerbakken doe je in 3-5 minuten. Postelein stomen of smoren duurt zo’n 10 minuten.
 

Tomaat

Tomaten uit Nederland zijn van januari tot november volop verkrijgbaar. De meeste productie vindt plaats in april tot en met oktober. 

Kopen
Fris, glanzend en rood van kleur: zo horen tomaten te zijn. Ze moeten stevig aanvoelen en de schil moet gaaf zijn. Een coeur de boeuf tomaat mag nog groenig/gelig zijn van buiten. Bij deze tomaten gaat het rijpingsproces namelijk andersom: de coeur de boeuf tomaat rijpt van binnenuit, dus wanneer de binnenkant al mooi rijp en vol van smaak is, kan de buitekant nog gelig zijn. 

Koken
Tomaten zijn enorm veelzijdig. Je kunt er alle kanten mee op. Rauw in je salade, op je brood of als snack. Gegrild, geroosterd, gevuld als bijgerecht of bij je salade. Of maak er een lekkere verse tomatensoep of saus van. 

Recepten
We hebben genoeg recepten waarin we tomaten verwerken. Maak bijvoorbeeld deze Gedroogde, gemarineerde tomaatjes. Heerlijk door je salade of als bijgerecht ideaal. 

Deze Panzanella - Italiaanse broodsalade - is ook heel smaakvol met goede rijpe tomaten. 

Of maak deze heerlijke Penne all'Arrabbiata - pasta in pittige tomatensaus. Een echte klassieker. 

Deze Gazpacho met Italiaanse twist zit bomvol verse tomaten en andere verse groenten. 

Spinazie

Spinazie is uit Nederland verkrijgbaar van maart tot oktober. Spinazie heeft een zachte smaak en is heerlijk om te koken, wokken of rauw te verwerken in een frisse salade. 

Energiebooster: Spinazie is een fantastische bron aan ijzer. IJzer laat weer jouw energieproductie in het lichaam vloeien. Popeye is niet voor niets zo sterk ;-)

Kopen
Bij aankoop moet spinazie mooie frisse, groene, hele bladeren hebben. Je kunt een gewassen variant kopen of ongewassen. Ongewassen moet je zelf voor bereiding goed wassen om alle zandkorrels te verwijderen. 

Koken
Verse spinazie moet je een paar keer goed wassen om alle zandkorrels te verwijderen. Het is beter om de spinazie niet te snijden. Het verliest hierdoor zijn voedingsstoffen. Met spinazie kun je alle kanten op. Rauw heb je een heerlijke basis voor salade. Even wokken en bij je pasta, noedels of rijstgerecht serveren. Koken en serveren met gekookte aardappels en een stukje vlees voor een Hollands AGV maaltijd. 
Koken doe je in zo’n 5 tot 7 minuten. Roerbakken duurt 3 tot 5 minuten. 

Recepten
Spinazie is zo veelzijdig. Je kunt er alle kanten mee op. Maak bijvoorbeeld eens deze Simpele spinaziesalade. Makkelijker ga je het niet krijgen. En je kunt eraan toevoegen wat je wilt. 

Of maak eens deze heerlijke maaltijdsalade met pompoen, mozzarella en spinazie. 

En wat denk je van deze Spaghetti met spinazie en zalm

 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer