• Recepten, blog & olijfolie

    Een ultieme winter

Archief

Een ultieme winter

Top 3 wintervakanties in Italië

Noord-Italië heeft (in de winter) veel te bieden. De bergen zijn indrukwekkend en de sfeer is nét even anders dan in de andere Alpen-landen. Je kunt er namelijk ook fantastisch eten. De combinatie skiën en lekker eten kun je namelijk niet in ieder land vinden. Deze top 3 is heel verschillend: van een romantische get-away tot aan maximaal poeder happen.
Sta je liever niet op de lange latten, neem dan een paar wandelschoenen mee. Want Noord-Italië is de juiste plek voor iedere fanatieke levensgenieter.
 
 
Livigno: voor de fanatiekeling
Het is nogal een onderneming om hier te komen. De kilometers vallen mee, maar onderweg moet je met de auto op een trein, over een dam en door een tunnel. Je wordt beloond als je eenmaal aankomt in dit afgelegen bergdorpje net over de grens bij Zwitserland. Vanwege de bizarre bereikbaarheid is dit dorp belastingvrij. Echt waar.
De pistes zijn uitmuntend. Zeker de off-piste fanaat kan hier z’n ei kwijt. Lunchen doe je op de piste bij de berghut Camanel di Plano. Wacht wel totdat je echt honger hebt, want hier wil je wat langer blijven zitten. Neem de trap naar boven om aan een gedekt tafeltje te zitten. De pasta’s zijn briljant door eenvoudigheid en worden met plezier door de koks in de open keuken gemaakt. Met een wijntje erbij is dit de beste plek om op te laden.
 
Dolomieten: voor de coole families
In Zuid-Tirol net over de grens bij Oostenrijk vind je de Dolomieten. Het lijkt wel Friesland want de plaatsnamen hebben een Duitse en een Italiaanse versie. Tot zover de gelijkenis want die bergen, met name de Sella, is adembenemend. De Dolomieten hebben de mooie bergen van een Alpenland en de gastvriendelijkheid en mediterrane keuken van Italië. Het beste van 2 werelden. Hier kun je als gezin los gaan, want de pistes zijn er lang en makkelijk en de vele wandelpaden komen langs fijne berghutten.
Santa Christina is zo’n dorpje waar ik in mijn jeugd veel ben geweest. Iedere middag spaghetti bolognese eten en aan het eind van de dag Italiaans ijs. Ja, ook als het min 10 is. Kinderen worden hier op handen gedragen, dus ik voelde me hier altijd een prinses. Wel een prinses in skipak met spaghetti bolognese vlekken.
 
Alpe di Siusi: romantische get-away
Oftewel de Seiser Alm. Dit ligt ook in de Dolomieten en is een soort bergweide. Het ligt hoog en is heel breed waardoor je fantastisch kunt wandelen en skiën. En het heeft ook wat romantisch door de idyllische hutten, kastelen en de paard en wagens die rond rijden. Met een laagje sneeuw erover heet het gebied toch echt wat weg van een sprookje. Eten vinden ze hier zo belangrijk dat ze vaak food-festivals organiseren.
 
 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

voor bakken en braden

Olijfolie

Lees meer