• Recepten, blog & olijfolie

    Foodtrends 2020

Archief

Foodtrends 2020

Wat gaan we eten.

Bij een nieuw jaar kijken we graag even vooruit naar de smaakvolle trends die ons te wachten staan. In 2020 gaan we natuurlijk weer véél lekker koken en samen eten. En dat het liefste op duurzame manier.
Eten is steeds meer een manier van leven geworden. Waar het vroeger gewoon nog brandstof voor je lichaam was, is het nu steeds meer een onderwerp van gesprek. En soms leiden die tot interessante discussies. Eet jij nog vlees? Drink jij nog steeds cappuccino met gewone melk? Durf jij een avocado te eten? Ga vooral met elkaar in gesprek. En sta open voor nieuwe invalshoeken. Dan kan 2020 reuze interessant gaan worden. Dus houd je vast, want dit zijn de lekkerste foodtrends voor 2020.

Foodtrends voor 2020

Lekkere alternatieven

Dierlijke producten worden meer vervangen door plantaardige producten. Daar wordt het lichaam en de planeet een stuk beter van. Soja-, haver- en kokosmelk zijn in 2019 in een razend tempo geaccepteerd als duurzamer alternatief voor melk. Wat volgt?

Krekels
En heb je al een krekelburger gehad? Sinds wij deze krekelburger hebben gegeten zijn we best wel fan. De lokaal geproduceerde burger is nogal lekker op een Italiaanse bol. Bijkomstig voordeel is dat die kleine krekels heel wat minder CO2 uitstoten. En dat is nou net wat we nodig hebben. 

Bloemkool
Om meer plantaardig te eten wordt ook onze oerhollandse bloemkool in een nieuw jasje gestoken. Met zijn milde en vriendelijke smaak kan bloemkool perfect verwerkt worden in een gnocchi, pizzabodem of bloemkoolrijst. 
Voor Italianen is bloemkool al langer een groente dat voor veel gerechten geschikt is; ovenschotels met bloemkool en pasta, bloemkool in tomatensaus (Napolitaanse bloemkool) en bloemkool op de borrelplank met mozzarella. Genoeg van de Italianen te leren dus.
 
Seacuterie
Ook op de borrelplank zijn er leuke alternatieven voor de standaard salami, worst en kaas. In plaats van vlees verschijnt er ook steeds meer vis of frutti di mare. De trend van charcuterie naar seacuterie brengt een goede plank vol sashimi van octopus, krabbenpoten, zeeëgel en kreeftenworst.

Nog meer vegan?!

Vegan is al jarenlang niet weg te denken uit de trendvoorstellingen. Het is duidelijk dat het best een beetje minder mag met vlees. Toch tilt 2020 de vegan trend naar een hoger level. Vegan fastfood, vegan eieren en een run op alle soorten groentenpoeders om je sapjes, cappuccino’s en andere gerechten te pimpen én ze blijken ook nog goed voor je te zijn. Dit jaar kunnen we bij elke bekende fastfoodketen vegan burgers en vegan kipnuggets verwachten. Tim Hortons, een Canadese fastfoodketen, biedt zelfs vegan gekookte eieren aan.

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

voor bakken en braden

Olijfolie

Lees meer