• Recepten, blog & olijfolie

    Keurmerken ASC en MSC

Archief

Keurmerken ASC en MSC

Keurmerken ASC en MSC, wat houden ze precies in?


Om ervoor te zorgen dat het milieu zo min mogelijk wordt belast en overbevissing te voorkomen, bestaan er keurmerken. Het MSC keurmerk voor wilde vis en het ASC keurmerk voor kweekvis. Wij vertellen je er meer over. 

Het MSC keurmerk, afgekort van Marine Stewardship Council, is een keurmerk voor (wilde) visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Dit houdt in dat visstanden duurzaam worden beheerd, zodat dit zo min mogelijk schade geeft aan het leven in zee en daarnaast weinig bijvangst genereert. Het doel van dit keurmerk is om verantwoordelijk beheer van de vis, schaal- en schelpdier voorraad te bevorderen en belonen.

Als je als visser of visserij in aanmerking wilt komen voor dit keurmerk, moet je aan een aantal criteria voldoen. Geen overbevissing op het visbestand. Ecosysteem behouden. En een doeltreffend beheer op visserijactiviteiten. 

Het ASC keurmerk, afgekort voor Aquaculture Stewardship Council, is een keurmerk gefocust op kweekvis. Het is nauw verband met het MSC keurmerk. Het doel van het ASC keurmerk is de invloed op het milieu van het kweken van vis verlagen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar minder antibioticagebruik, voer van de vissen zo duurzaam mogelijk maken en betere arbeidsomstandigheden voor het personeel.

MSC en ASC zijn beide topkeurmerken. Deze naam krijgt een keurmerk als het hoog scoort op controle, transparantie en duurzaamheid.

Na het lezen van deze blog zin gekregen in vis? Hier een lekker zalm recept. 

Bron ASC voedingscentrum 
Bron MSC voedingscentrum 
 

Geschreven door - Valerie Molenaar

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer