• Recepten, blog & olijfolie

    Zo maak je zelf je pizzadeeg.

Archief

Zo maak je zelf je pizzadeeg.

Zo maak je zelf je pizzadeeg.

Je hebt pizza op Napolitaanse wijze en pizza op Romeinse wijze. Het grote verschil is dat de Romeinse olijfolie in het deeg bevat, waardoor hij extra knapperig wordt. 

Ingrediënten (6 pizzabodems):
- 2,5 g zout 
- 550 ml water 
- 1 kg dubbel 00 bloem 
- 2 g gedroogde gist 
- 2 ml olijfolie 
- maismeel, om te bestuiven 

Hoe je het maakt.
Meng het zout met het water en roer. Schep ook de bloem en de gist door elkaar. Doe hier het water bij en roer door met een lepel, voor ongeveer een minuut. 

Haal het deeg uit de kom en kneed het geheel verder met de hand op een schoon aanrecht. Voeg hier dan in gedeeltes de olijfolie aan toe. Je kunt daar goed onze Olijfolie Iedere Dag voor gebruiken. 

Als het goed is heb je nu ongeveer 8 tot 10 minuten gekneed. Doe het deeg in een kom en leg er een vochtige doek overheen. Laat het 5 tot 20 minuten rusten op het aanrecht. 

Verdeel het deeg in zes stukken. Maak van deze stukken bolletjes, door de randen naar binnen te vouwen. Op deze manier krijg je een mooi strak bolletje zonder te rollen. Leg de zes bollen op een ovenschaal en dek af met vershoudfolie of een vochtige doek en zet 1 dag in de koelkast. 

Haal de deegbollen 2 tot 3 uur voordat je de pizza's gaat bakken uit de koelkast. Zet de toppings die je wilt gebruiken alvast klaar en ga dan pas verder met de volgende stap. 

Zet de oven op maximale grillstand. Als je een pizzasteen hebt, kun je die mee verhitten. Bestuif je schone aanrecht met het maismeel en gooi de deegbollen erop. Maak mooie pizzavormige deegplakken, door vanuit het midden het deeg naar de zijkanten te stretchen. Doe dit met de hand en gebruik geen deegroller. 

Verdeel de toppings over de pizza's. Let op. Gebruik niet te veel pastasaus want dan worden ze te nat. Zorg ervoor dat je het deeg op sommige plekken door de saus heen kunt zien. 

Bak de pizza's in de voorverwarmde oven op de allerhoogste stand. In 8 minuten is je pizza goudbruin en krokant. 

Geniet ervan. 

Geschreven door - Lonneke Mulder

snoeien, plukken, oogsten en verwerken

Het werk van onze boeren

Lees meer

innovatief verpakt

Dosette

Lees meer